7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

DBŞT'den Kürtçe oyun yarışması

DİYARBAKIR'DA KÜRTÇE OYUN YAZARLIĞI YARIŞMASI

Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu (DBŞT) oyun yazarlığını geliştirmek amacıyla Kürtçe oyun yazarlığı yarışması düzenledi.

DBŞT oyun yazarlığını geliştirmek, yeni yazarları oyun yazmaya özendirerek tiyatro edebiyatına yeni oyunlar kazandırmak ve bunları topluma yaymak amacıyla Kürtçe oyun yazarlığı yarışması açtı. Yarışmada oyunların özgün yeni çalışmaların yanı sıra roman, öykü, anı vb. yapıtlardan uyarlama olabileceği bildirildi. En az 50 bin boşluksuz bilgisayar karakterinin kullanılacağı belirtilen metinlerde konu sınırlaması olmayacak. Son başvuru tarihi olan 28 Ocak 2011'e teslim edilmesi gereken oyunların hiçbir yerde

yayınlanmamış, ödenekli veya profesyonel tiyatrolarda oynanmamış, yarışmalarda ödül almamış olması gerektiği kaydedildi. Her yazarın yarışmaya en fazla üç oyunla başvurabileceği metinler Kürtçe yazılacak.

Pervin Okur, Rüknettin Gün, Lal Laleş, Mem Mirxan ve Kawa Nemir'in seçici kurulda yer aldığı ilk üç oyunda birincilik ödülü 3 bin lira, ikincilik ödülü 2 bin, üçüncülük ödülü olarak da bin lira telif hakkı ödeneceği ifade edildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yayınları'ndan ilk üç oyunun bir arada tek kitap halinde yayınlanacağı kaydedilirken ilk üç oyundan herhangi birinin Şehir Tiyatrosu repertuarına seçilmesi durumunda yazarına ayrıca telif hakkı ödenmeyeceği belirtildi. Yarışma sonuçlarının 27 Mart 2011 Dünya Tiyatro Günü'nde açıklanacağı ifade edilirken sonuçların Büyükşehir Belediyesi'nin web sayfasında yayımlanacağı belirtildi.

Yarışmayla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü önünde basın duyurusu yapıldı. Açıklamaya TZP Kurdi Sözcüsü ve İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı İrfan Babaoğlu, Diyarbakır Kürt Enstitüsü Sözcüsü Ferate Dengizi, DBŞT Genel Sanat Yönetmeni Ruknettin Gün, DBŞT Müdiresi Gule Ulusoy ile Kürt yazarlar ve oyuncular katıldı.

Büyükşehir Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe Kürtçe ve Türkçe olarak Kürtçe metin yarışmasının duyurusunu yaptı. Bu yıl DBŞT açısından son derece başarılı ve verimli bir yıl olduğunu belirten Cebe, Haldun Dormen'in yönettiği 'Çirokeke Zivistane' adlı oyunun 26 hafta kapalı gişe oynadığını ifade ederek, "Bu oyunla Diyarbakır'da daha önce tiyatroya gitmemiş birçok kişiyi tiyatroyla buluşturduk" dedi.

Bunun yanısıra 'Çiya Gihişt Behre' adlı çocuk oyununun da büyük ilgi gördüğünü söyleyen Cebe, "İlk defa bir çocuk oyunu Kürtçe sahnelendi ve birçok izleyiciyle buluştu. Neredeyse 6 ay dolu salonla oynadı ve birçok yere de turneye gitti" diye konuştu.

Bu kurumsal yapının daha ileriye taşınması amacıyla oyun metin yarışması başlattıklarını duyuran Cebe bunun bir ilk olduğunu belirterek, "Kürdi kurumların yardımı ve Kürtçe yazan yazarların kalemiyle bu süreci başlatmak istiyoruz. DBŞT olarak da biz bunu teşvik etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Cebe yarışmanın her yıl geleneksel olarak sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 13:31:03
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 16:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?