7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Define avcılarına müjde

Define avcıları tarihi değer taşıyan altın ve sikke bulduklarında Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından ödüllendirilecek.

Gizli kazı yapan ya da geçmiş dönemlerde yaşayan kültürlere ait kalıntı bulanlar, bundan sonra devletten izin alarak arkeologların eşliğinde kazı yapabilecek. Kazı sonunda bulunan altın, sikke ve gömülerin bedeli mükafat olarak kazıyı yapan kişiye verilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Bilici, yasalara uyularak yapılan kazılarda çıkan definenin bedelinin bulan kişiye hediye olarak verildiğini belirterek, "Kültür ve tabiat varlıklarını koruma yasası var.

Eğer bir kişi bir yerde hazine, altın, sikke ya da gömü olduğunu tahmin ediyorsa ya da bu yönde duyum almışsa il merkezlerinde valiliklere, ilçe merkezlerinde kaymakamlıklara başvurarak izin alma suretiyle kazı yapabilir. Alınan izinden sonra kazıyı yapacak kişiye arkeolog, kazı ekibi, kazının yapılacağı yeri korumak için polis ya da jandarma yardımı sağlanır. Ama kazıyı yapacak kişi, tüm masrafları kendi cebinden karşılar. Eğer kazı yapılan yerde herhangi bir tarihi değer taşıyan madde bulunmazsa kazıyı yapan kişiye masrafların bedeli iade edilmez.

Bunun için, kazı yapacakların iyice düşünmesi gerekir. Yılda ortalama 15 kaçak kazı güvenlik güçlerince tespit ediliyor. Eğer kazı yapan ya da tesadüfen tarihi eser bulanlar, 3 gün içinde Kültür ve Turizm Müdürlükleri'ne başvurursa o şahıslara mükafat verilir. Bu şahıslar 3 günlük süre zarfında bize başvurmazsa ve güvenlik güçlerince yakalandıkları takdirde o kişiler hakkında adli işlem yapılır. Bunun önüne geçmek için herkesi yasalara uymaya davet ediyorum. Kültür
varlıkları hepimizin ortak değeridir" dedi.

Diyarbakır'ın medeniyetler ve kültürler şehri olduğuna dikkat çeken Bilici, "Şu ana kadar Diyarbakır'da 700 ile 800 arasında tarihi eser mahiyetinde ev var. Bunlar arasında en eski ve kaliteli eserler Kortuk tepede bundan 12 bin yıl önce, yani Millat'tan önce 10 bin yılına ait olanlar. Bunları Arkeoloji müzesi olarak en iyi şekilde koruyoruz" dedi.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi bundan sonra yeni yerinde hizmet verecek. Müzenin yeri İçkale'de olacak. Yeni müzenin 2011 yılında hizmete girmesi planlanıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 19:17:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?