4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

DEHAP: Bu işi siyasi rant haline getirdiler

Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Diyarbakır İl Örgütü tarafından, PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın adil yargılanmadığına dair kararıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

DEHAP Diyarbakır İl Örgütü tarafından saat 12.00’de Dağkapı Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı.

DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Av. Mesut Beştaş, Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanması meselesinin rant haline dönüştürüldüğünü ileri sürerek, "Abdullah Öcalan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde sonuçlanan başvurusu, uzun süredir kamuoyunda çeşitli yönleriyle tartışılmaktadır. Tartışma, temel olarak ’yeniden yargılanma’ çerçevesinde yürütülmektedir. Kimi çevreler, bu meseleyi siyasal rant aracı haline getirip, dar siyasal çıkarlarına hizmet etmek istemektedir. Hükümet ve muhalefet partilerinin, ülke geleceğini riske eden açıklamalarını kaygıyla izlemekteyiz. Nitekim bazı hükümet yetkililerinin, yaklaşık 1 aydan bu yana "Öcalan bin kez de yargılansa, aynı cezayı alır" şeklindeki demeçleri, her geçen gün basın ve yayın organlarında yer almaktadır. Elbette, etik çerçevede herkes bu konuda görüşlerini açıklama hürriyetine sahiptir. Ancak hükümet, kamu görevlileri, muhalefet yetkilileri bu konudaki demeçlerine daha dikkat etmek zorundadırlar. Zira adli makamları baskı altına alan bu açıklamalar, adil yargılanmayı negatif olarak etkilediği gibi, yargıyı da baskı altında bırakmaktadır. Bu koşullar altında yapılacak yeniden yargılama, ilkinde olduğu gibi yine adil olmayacaktır" dedi.

Konuşmaları sık sık ’Biji Apo’ sloganlarıyla kesilen Beştaş, Diyarbakır’dan hükümet yetkililerine seslendiklerini söyleyerek, "Beyler, iktidar hırsınız, halkların çıkarlarının önüne geçmesin. Bir avuç oy için bu ülkenin geleceğiyle oynamayın. Son dönemlerdeki göreceli barış ortamında sayın Öcalan’ın önemli ve inkar edilemez rolü görülmelidir. Yapılacak yeniden yargılanmanın, Kürt sorununun çözümüne ciddi bir katkı sunması sağlanmalıdır" diye konuştu.

Son dönemlerde spor üzerinden Diyarbakır’a ve Kürtlere yönelik küçük düşüren, ayrımcılık içeren demeç ve haberlerin öne çıkarıldığını iddia eden DEHAP İl Başkanı Beştaş, "Bu kentin onurlu insanları, ülkeyi bu hale getirenleri çok iyi bilmektedir. Bölgeyi ve Diyarbakır’ı teşhir ederek, haklar arasında düşmanlık oluşturma çabasından vazgeçmelidir" dedi.
Basın açıklamasının ardından, grup olaysız şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 17:42:40
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 16:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?