7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Birtane gözaltına alındı

Diyarbakır'da, DEHAP il örgütü tarafından yapılan basın açıklamasında terör örgütü PKK lehine konuşmalar yapılınca, İl Başkanı Celalettin Birtane gözaltına alındı.


Yaklaşık 200 kadar DEHAP üyesi bir grup, basın açıklaması yapmak için İstasyon Meydanı'nda toplandı. Açıklama öncesi alanda geniş güvenlik önlemleri alan polis ve DEHAP'lılar arasında gerginlik yaşandı. Emniyet yetkilileri DEHAP üyesi grup üyelerinin kimliklerini kameraya çekmek isteyince kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Bir emniyet yetkilisi, kimliğini çıkarıp partililere göstererek, "Ben size göstermek zorunda isem, siz de polise göstermek zorundasınız" dedi.

Daha sonra alana gelen Emniyet Müdürü Orhan Okur, toplanan gruba Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kanunlarını okudu. Okur, DEHAP İl Başkanı Celalettin Birtane'yi yanına çağırarak, grubun kanunlara uyması konusunda uyardı. Ancak Birtane uygulamaya karşı çıkınca Emniyet Müdürü Okur, "Bu bir yasal uygulamadır. İtiraz edenleri gözaltına alacağız. Sizler, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hem de bizler için değerlisiniz. AİHM'nin bu konuda kanunu var. Bu nedenle biz kimliğe bakarız, kaydını da yaparız" dedi.


DEHAP İl Başkanı Celalettin Birtane'nin, "Biz barış için açıklama yapıyoruz" demesi üzerine Emniyet Müdürü Okur, "Siz hangi barıştan bahsediyorsunuz. Diyarbakır'da barış da var, huzur da var. Sizin amacınız nedir? Bu uygulamaya karşı çıkarsanız gözaltına alınırsınız" uyarısında bulundu.


Daha sonra basın açıklamasını okuyan Birtane, açıklamasında terör örgütü PKK/KADEK'i övünce hakları okunarak göz altına alındı.


Açıklamanın ardından sonra grup, çevik kuvvet kontrolünde dağıldı.

DİYARBAKIR - İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2004 Cumartesi 17:11:48
Güncelleme :17 Nisan 2004 Cumartesi 18:52:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?