7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Demirtaş: Bu kriz AKP'yi götürebilir

BDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ'DAN AÇIKLAMALAR

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HYSK) politik bir kurum olduğunu yıllardır savunduklarını belirterek kaldırılması ve feshedilmesini düşündüklerini bildirdi. Demirtaş, "Bizler siyasetçiyiz ama Türkiye'nin en ünlü siyasetçisi İlker Başbuğ kadar siyaset yapmıyoruz. AK Parti artık mızmızlanmayı bir tarafa bırakıp sivil bir anayasayı Meclis'te (TBMM) gündeme getirmelidir" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Eş Başkan Gültan Kışanak Diyarbakır'ın Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan kültür merkezine giderek Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleri ile bir araya geldi. HSYK, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in hukuka aykırı şekilde gözaltına alındığı gerekçesiyle Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal'ın da aralarında bulunduğu dört savcının yetkilerinin ellerinden alınmasına karar vermesine ilişkin bir açıklama yapan BDP Genel Başkanı Demirtaş, şunları söyledi:

"Bugün eğer yargının siyasallaştığından söz edeceksek bu bölgede yaşanan yargı trajedesine ve yargı katliamına bakmamız gerekir. Bu gözden geçirilmeyecekse, gözler buraya çevrilmeyecekse Ankara'daki kargaşanını aslında iktidar mücadelesinden öte hiç bir anlamı kalmayacaktır. Biz HYSK'nın kesinlikle politik bir kurum olduğunu yıllardır söylüyoruz ve kaldırılması ve feshedilmesini düşünüyoruz. Hakim ve savclılar kendi içlerinde demokratik bir seçimle hakim ve savcılar birliğini kurabilmelidir. Adalet Bakanlığı'nın da o kurum üzerinde hiçbir vekaleti olmamalıdır. Şimdi HSYK eğer Erzurum'daki savcıların yetkilerini bir başsavcıyı tutukladılar diye alabiliyorsa Biraz da dönüp bu tarafa baksınlar. 19 belediye başkanı tutuklu. DTK'nın eş başkanı tutukludur. Bin 500 BDP'li ve DTP'li siyasetçi tutukludur. Yetkili hakimler tarafından tutuklandılar. Bu nedenle Ankara'daki kavganın bir demokratikleşme kavgası yargıyı demokratikleşme çabası olduğunu biz düşünmüyoruz. Nereye varır bunu kestiremeyiz. Bir dönem ordunun siyaset üzerindeki yerinden bahsettiğimizde bağırıp çağırıp böyle bir şey yoktur diyenler şimdi ordunun en azından ne halde olduğunu görüyorlar. Yargının vesayeti artık ülkede bir engel olmaya başladı."

 

İLKER BAŞBUĞ KADAR SİYASET YAPMIYORUZ

Demirtaş, "Bizler siyasetçiyiz ama Türkiye'nin en ünlü siysetçisi İlker Başbuğ kadar siyaset yapmıyoruz. Bizler siyasetçiyiz ama HSYK kadar siyaset yapmıyoruz. Bu nedenle bunların Türkiye'de yerli yerine oturması lazım. Eğer ordu kendi görev alanları ve yerinde HSYK kendi görev alanlarında olmazsa ve bunlar birbirine bu kadar açık siyaset ile kendini bu kadar açık tutarsa olacağı budur. AK Parti artık mızmızlanmayı bir tarafa bırakıp yeni bir anayasayı sivil bir anayasayı Meclis'te gündeme getirmek olmalıdır. Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı sadece işin yargı boyutuna yargı reformuna dikkat çekiyorlar ama bugün HSYK demokratik bir işleme kavuşunca yargı bağımsız tarafsız hale mi gelecek. Hayır. Adileyelerde bile hakimler ve savcılar kendi aralarında bölünmüş durumdalar" görüşünü dile getirdi.

 

BDP OLARAK ERKEN SEÇİME HAZIRIZ

Erken seçim tartışmalarını değerlendiren Demirtaş, "Yargı krizi olsun olmasın Türkiye seçime doğru gidiyor. Görünen o ki DTP kapatılma davası sırasında partiler kapatılmasın dedik. Ama AK Parti buna cesaret edemedi. Şimdi AK Parti'ye bir kapatma davasından söz ediliyor. Bu AK Parti de kendini kapattırmak için elinden geleni yapıyor. Anayasa'yı değiştirmiyor. Sadece kriz üreten bir hükümet var. Çözüm üreten bir hükümet yoktur. Bu nedenle erken seçim hiç uzak değil. Bu kriz öyle görünüyorki çok daha derinleşecek. Bu kriz AK Parti'yi götürebelir. Biz BDP olarak erken seçime hazırız" şeklinde konuştu.

BDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ'DAN AÇIKLAMALAR
İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 13:40:00
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 16:47:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?