4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Dev fabrika 5 santime takıldı

Sürekli yatırım çağrısı yapılan Güneydoğu bölgesinde bir girişimcinin başına gelenler, duyanları hayrete düşürüyor.

Askerliğini yaptığı Diyarbakır'a İstanbul, Ankara ve Erzurumlu arkadaşlarıyla yaklaşık 2,5 milyon YTL harcayıp yoğurt ve peynir üretmek için küçük bir tesis kurar Hüseyin Sadıkoğlu, Tarım Bakanı'nın tavsiyesine uyunca, tesisi kapatmak zorunda kaldı.

Şehri ziyareti sırasında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sadıkoğlu'ndan dikkatini çeken tesisi büyütmesini istedi. Ancak inşaat tamamlanınca Tarım İl Müdürlüğü, 'binanın kapısı 20 santimetre dar ve yüksekliği 1 metre az, kapı 5 santimetre yüksek' gibi gerekçelerle projeye onay vermedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'e mektup yazarak yardım isteyen Sadıkoğlu, tesisi kapatmanın eşiğinde. Konunun diğer tarafındaki Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü ise şirketin belediye ile problemli olduğunu öne sürüyor. Tarım İl Müdür Yardımcısı Abdulkadir Karakaş, "Firma, proje gereklerini yerine getirmedi. Bizden de, belediyeden ruhsat alamadığı için süre istedi. Daha sonra ruhsat almasına rağmen düzenli olarak faaliyet raporunu göndermediğini tespit ettik. Konuyu bakanlık müfettişleri inceleyecek." açıklamasında bulunuyor.

Hüseyin Sadıkoğlu ve ortaklarının Güneydoğu'daki yatırım hikayesi oldukça ilginç. Sadıkoğlu, 1998 yılında Diyarbakır'ın Devegeçit köyünde askerlik yaparken, bölgenin sahip olduğu süt potansiyelini değerlendiremediğine şahit olur. Asker dönüşü ilk iş, Ankara'daki dolmuş hattını satar. Bir iki arkadaşının yanı sıra öğretim görevlisi dayısının da desteğini alır. Diyarbakır'ın Cumhuriyet köyüne 2002 yılında kendi imkanlarıyla bütün zorluklara rağmen 1 milyon 500 bin YTL harcayarak günde 5 ton kapasiteli ayran ve yoğurt üretme tesisi kurar. Teşvik için başvurur ama sonuç alamaz.

Ankara Keçiören'deki evlerini de satıp tesisi tamamlar. Bölgede hayvancılık yapan yaklaşık 4 bin köylünün gelir kaynağı olan tesisi geçtiğimiz yıl Tarım Bakanı Eker ziyaret eder ve işletmecilere Kırsal Kalkınma Projesi'ne başvurmalarını tavsiye eder. Şirket ortaklarından Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Bilal Savaş'ın hazırladığı proje Diyarbakır'daki 40 katılımcı arasından birinci olur. Örnek gösterilen 400 bin YTL'lik yeni projeye onay verilir.

Kaşar, örgülü ve çerkez peyniri üretmek için ek bina yapımına başlanır. İnşaat için 120 bin YTL harcanır. Ancak bina tamamlandığında projeye onay veren Tarım Müdürlüğü, toprağın tarım arazisi olduğu ve koruma yasasında yer alan yüzde 2'lik inşaat sınırını aştığını öne sürer ve sözleşmeyi tek taraflı fesheder. Girişimcilerin itirazı üzerine müracat edilen bakanlık, Sadıkoğlu ve arkadaşlarına vize verir. İl müdürlüğü bu kez binayı ikinci kez incelemeye alır ve bina kapısının '20 santimetre dar', 'yüksekliğinin 1 metre az' ve 'kapısının 5 santimetre yüksek' olduğu rapor edilir. Onay çıkmayınca fabrika kapatılır, işçiler izne çıkarılır.

Hüseyin Sadıkoğlu, Diyarbakır'da 3 bin kişinin geçimine katkıda bulunacak yatırımın 'sudan bahanelerle' engellendiğini iddia ediyor. Projenin mimarı ve şirketin ortağı Yard. Doç. Dr. Bilal Savaş da "Ankara'dan kalktık, gittik Diyarbakır'a yatırım yaptık. Yüzlerce köylü aileyi kalkındırıyoruz. Ancak hep engellerle karşılaşıyoruz. Bu sorun çözülmezse mecburen tesisleri kapatıp geri döneceğiz." diye sitem ediyor.

İsmail Avcı/Zaman
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 11:28:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özcan egin IP: 78.174.49.xxx Tarih : 13.10.2007 12:57:44

AYNI SORUNLARI BİZDE YAŞADIK BELEDİYE İLE BİR DİYARBAKIRLI OLARAK O ZAMAN ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜM.ONLARIN MAKSADI HALKI DÜŞÜNMEK DEĞİL KURU İNAT.DEMEKKİ DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK.