7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

DGD'de trilyonluk yolsuzluk

Diyarbakır’da Doğrudan Gelir Desteği adı altında yapılan başvurularda çiftçilerin, dağları dahi arazi olarak gösterip, devletten trilyonlarca lira para aldıkları ortaya çıktı.

 Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Şube Müdürü Yunus Bayram, devleti kandırarak para alan 49 bin 881 çiftçiden ödemelerin geri alınacağını söyledi.

Avrupa Birliği’nin tarım sektörü konusundaki hassasiyeti üzerine yapılan çalışmalarda yolsuzluk yapıldığı ortaya çıktı. Diyarbakır’da Doğrudan Gelir Desteği için 2003 yılında yapılan başvurularda 49 bin 881 çiftçiye, 86 trilyon 395 milyar 836 bin lira para ödendiği, mazot yardımı olarak da 21 trilyon 154 milyar lira nakit ödeme yapıldığı öğrenildi.

DAĞLAR ARAZİ OLARAK GÖSTERİLMİŞ

Tarım İl Müdürlüğü tarafından ekilebilir arazilerin miktarı ile başvuru yapılan arazilerin miktarı arasında büyük farklılıklar olduğunun tespiti üzerine, uydu fotoğrafları ile uzaktan gözetleme sistemi yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından uydu fotoğrafları üzerinde uzaktan algılama sistemi ile yapılan çalışmalarda, tarıma açık araziler ile dağlık alanların yüzölçümleri belirlendi. Çalışmalar sonucunda, Diyarbakır’da Doğrudan Gelir Desteği adına başvuruda bulunan çiftçilerin, dağları bile arazi olarak gösterip, devletten trilyonlarca lira para aldıkları ortaya çıktı.
Diyarbakır’ın Kulp ve Lice ilçelerinde uzaktan algılama sistemi ile yapılan ölçümlerde, dağlık ve ekilemeyen araziler dahil, toplam arazi miktarının bin 600 kilometre kare alan olduğu belirlendi. Kulp İlçesi’nde Doğrudan Gelir Desteği almak için müracaat eden çiftçilerin, bin 250 dekar alan gösterdiği, buna karşın ilçede kullanılabilir arazi miktarının sadece 252 bin dekar olduğu kaydedildi. Lice İlçesi’nde ise, 52 bin dekar arazi gösteren çiftçiler Doğrudan Gelir Desteği alırken, Tarım Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda, Lice İlçesi’nde sadece 8 bin dekar arazi olduğunu belirledi.

"TARIMA UYGUN ARAZİLER UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMİ İLE BELİRLENİYOR"

Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Şube Müdürü Yunus Bayram, devleti kandırarak para alan çiftçilerden ödemelerin geri alınacağını söyledi. Bayram, kadastro görmemiş Lice ve Kulp ilçelerinin toplam yüzey alanlarının tamamını kapsayan yüksek çözünürlüklü İkonos uydu görüntüsünün temin edildiğini ve tarıma uygun alanların uzaktan algılama sistemi ile belirlendiğini ifade etti. Bayram, "Doğrudan Gelir Destekleme çalışmaları kapsamında, arazi kısmi işlerini uydu aracılığıyla uzaktan algılama sistemiyle yapıyoruz. Uzaktan algılama sistemiyle arazilerin kaç parça olduğunu, yani bir köyün sınırını çıkarıyoruz. Harita üzerinde o köye veya o ilçeye ait yüksek çözünürlüklü fotoğrafları çıkartıyoruz. Fotoğraflarda ilçe ve köy sınırları belli; yani arazilerin kaç parça olduğunu, kaç dekar olduğunu santimetre karesine kadar biliyoruz. Hak edene, doğru şekilde destekleme yapılması için bu çalışmayı esas aldık. 2004 yılı çalışmalarımız devam ediyor. Bu sistemi Lice ve Kulp ilçelerinde uyguluyoruz. Bu iki ilçemizde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"GEREKLİ YASAL İŞLEM YAPILACAKTIR"

Genel olarak bakıldığında Diyarbakır’da büyük ölçüde haksız ödeme yapıldığının anlaşıldığını kaydeden Yunus Bayram, "Bununla ilgili gerekli yasal işlem yapılacaktır. Geçen yıl Kulp İlçesi’nde 236 bin dekarlık arazi, Lice İlçesi’nde ise 286 bin dekar arazi tespiti yapıldı. Oysa çalışmalarımız sonucunda, gösterilenin, bunun çok çok altında olduğu ortaya çıktı. Şu anda fazla arazi tespiti yaptıranlar ve yaptırmaya sebebiyet verenler ile ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Geçen yıl Doğrudan Gelir Desteği olarak 49 bin 881 çiftçiye, 86 trilyon 395 milyar lira ödeme yapılmış. Ayrıca, mazot ödemesi olarak 21 trilyon lira mazot desteklemesi yapıldı. 2004 yılı çalışmaları Lice-Kulp ve Dicle haricindeki ilçelerimizde de tamamlandı. Haksız kazanç elde edilemeyecek. Bütün desteklemeler uzaktan algılama sistemi ile yapılacak ve devletin Doğrudan Gelir Desteği’ni hakeden vatandaş alacak" diye konuştu.

Doğrudan Gelir Desteği almak için müracaat eden Diyarbakır’ın diğer ilçelerinde de çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Diyarbakır-iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 12:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahmut demir IP: 78.173.211.xxx Tarih : 22.10.2008 03:09:27

diyarbakırda yapılan bu yolsuzluğu acaba tarım bakanlığından hangi müfettişler inceledi ve örtbas etti , dahası , bu teftiş gurubu sonrasında sn. bakan tarafından ne şekilde ödüllendirildi? yazık hemde çok yazık başbakanın yolsuzlukla mücadele yapıyoruz derken bu konuları çözüme kavuşturması gerekir.