3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

DİÇEB olağan genel kurulu

Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği, kısa adını 'DİÇEB' olarak belirledi.

Büyükşehir, merkez ve ilçe belediyelerinin oluşturduğu birliğin Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Osman Baydemir, tüm üye belediyelerin katı atık ve tehlikeli atık envanterlerini çıkarması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur Belediyeleri ile Bismil, Ergani, Eğil gibi ilçe belediyelerin üye olduğu Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği, Sümerpark Sosyal Hizmetler ana binada düzenlediği 2. Olağan Genel Kurulu'nda kısa adını DİÇEB olarak belirledi. Üye Belediye Başkan ve Başkan vekillerinin katıldığı Genel Kurul açılışında konuşan Birlik Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, insanın doğa üzerindeki baskısının son 45 yılda iki katına çıktığını söyledi. Dünyanın ekolojik dengesinin her geçen gün bozulduğuna dikkati çeken Baydemir, küresel ısınma ve buna bağlı su kaynakları konusunda da ciddi sıkıntılar baş gösterdiğini bildirdi. Bölgenin bu konuda bir zenginliğe sahip olmasına karşın, 'Kullanım kültürü' nedeniyle risk altında olduğuna dikkati çeken Baydemir, Birliğe üye belediyelerin yenilenebilir ve sürdürülebilir bir politika hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Genel Kurul'da alınacak kararların bu konuda hayati önem taşıdığını ifade eden Baydemir, bu bağlamda il ve ilçe belediyelerinin tüm katı atık ve tehlikeli atık envanterlerini çıkarması; katı atık yönetim planlarını çıkarması; atıkların taşınmasındaki eksikliklerin giderilmesi; atıkların toplama, aktarma ve bertaraf maliyetlerinin düşürülmesi gibi konularda ilerleme sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Diyarbakır Katı Atık Entegre Tesisi Projesi hakkında da bilgi veren Baydemir, projenin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım öncesinde uygulanan IPA programına dahil edildiğini ve bu konuyla ilgili olarak fizibilite, ÇED ve uygulama raporları hazırladıklarını anlattı. Baydemir, proje dosyasının Çevre ve Orman Bakanlığı'na sunulduğunu ve üçüncü sıraya yerleştirilmesine karşın hükümetin politik kararı ile 2006-2009 programı kapsamından çıkarılıp 2009-2013 programına ertelendiğini savundu. Daha sonra Alman Kalkınma Bankası ile iletişime geçerek bir çalışma yürüttüklerini belirten Baydemir, hazırlıkların 2009 yılının Haziran ayında biteceğini ancak bu süreyi daha öne çekmek için çalışma yürütüldüğünü anlattı. Baydemir, 22 milyon euroluk bu proje için DİÇEB'in lobi çalışmalarında rol oynaması gerektiğini söyledi.

DİÇEB Meclisi'nin oluşturulduğu Genel Kurul'da 550 bin YTL'lik 2009 yılı çalışma taslağı kabul edildi. DİÇEB'in misyonu, "Birliğe üye olan yerel yönetimlerin sınırları içinde yaşayan bireylerin ortak varlığı olan çevreyi koruması, iyileştirilmesi; gürültü, su, toprak kirlenmesinin önlenmesini sağlamak" olarak belirlendi.

"Kamu hizmetleri ile çevresel kriterlerin bir araya getirilmesini sağlayarak çevre ve çevre sağlığı, konularında sürdürülebilir ve yaşanabilir ekolojik toplum örneğini sergilemeyi" vizyon olarak belirleyen DİÇEB, üye belediyelerin çevre ile ilgili birimlerinin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, çevre ile ilgili verilerin toplanarak veri bankasının oluşturulması, çevre ile ilgili etkinliklerin düzenlenmesi gibi bir dizi faaliyet belirledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 16:58:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?