7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Dicle günden güne kirleniyor

bir zamanlar ülkenin en temiz sulara sahip nehirlerinden biri olan Dicle Nehri, kenarına dökülen moloz yığınları nedeniyle adeta çamur deryasına döndü. Suçlamalara muhatap olan ve nehir kenarında bulunmasından dolayı çevre kirliliğine yol açtığı iddia edilen tuğla fabrikasının sahibi Mehmet Zeki İnci ise, sorunun belediye ile değil, ancak hükümet ile çözülebileceğini söyledi.

Diyarbakır’ın önemli mekanlarından Dicle Nehri ve On Gözlü Köprü civarı, adeta bir moloz mezarlığı haline geldi. Moloz yığınları ile dolan Dicle Nehri kenarı adeta bir çöplüğe dönerken, dökülen kamyonlarca molozun kim tarafından döküldüğü ise tespit edilemiyor. On Gözlü Köprü civarında bulunan tuğla fabrikasının da tuğlalarını yol boyu caddeye dizdiğini gören Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Temizlik Daire Başkanı Muharrem Cebe, fabrika sahibi ile görüşerek fabrikanın buradan kaldırılmasını istedi. Cebe, fabrikayı kaldırmak istemekle amaçlarının cezai işlem uygulamak olmadığını belirterek, "Dicle Nehri bir zamanlar en temiz suyumuzdu ama şimdi dökülen moloz yığınları sayesinde bir çöplük haline geldi. Biz burayı en kısa zamanda kurtarıp temizleyeceğiz. Bu kötü manzaraya nehir kenarında bulunan tuğla fabrikalarının da sebep olduğuna inanıyoruz ve bu konuyla ilgili valilikle görüştük. Bu fabrikaların buradan kaldırılmasını istedik. Fabrika sahibiyle anlaşarak, fabrikasını organize sanayi bölgesine veya başka bir yere götürmesi için kendisini ikna edeceğiz" diye konuştu.
Fabrika sahibi Mehmet Zeki İnci ise, Dicle Nehri’ni kirletmediklerini söyleyerek, "Cadde üzerine tuğlalarımı moloz dökmesinler diye yığıyorum. Dicle Nehri’ni hiç kirletmedim ama yine de benim çıkmamı istiyorlarsa gelsinler istimlakımı yapsınlar, ben çıkarım. Şu an burada bulunan tuğla fırını sadece 1 trilyon değerindedir ve hiçbir şekilde yerinden kaldırılamıyor. Bu sorunu belediyeler değil, ancak hükümet çözer. Çünkü fabrikalarımızın buradan kaldırılması için gerekli yer tahsisi ve istimlak için çok büyük para gerekiyor" şeklinde konuştu.

Fabrikalara ikaz tutanağı yazan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Temizlik Daire Başkanı Muharrem Cebe, Diyarbakır Valiliği ile yapacakları ortak bir çalışmayla Dicle Nehri’ni eski görüntüsüne ve temizliğine kavuşturacaklarını söyledi.

diyarbakır
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2004 Salı 16:17:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?