9
Mayıs
2024
Perşembe
DİYARBAKIR

Dicle için olağanüstü toplantı

DTK, DİCLE İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı ve Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından M. Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesine tepki göstererek, "Bu adeta Türkiye'yi, halkımızı çatışmalı bir ortama çekmek için verilen bir karardır" dedi.

DTK tarafından Diyarbakır Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Konferans Salonu'nda olağanüstü bir toplantı yapıldı. YSK tarafından Diyarbakır bağımsız milletvekili M. Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından toplanan DTK üyeleri karara tepki gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DTK Genel Başkanı ve Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk, olağan bir çalışmayı yürütmek amacıyla toplanmayı hedeflediklerini ancak, Türkiye'deki gelişmelerin bu toplantıyı olağanüstü hale getirdiğini söyledi. Ahmet Türk, "Değerli arkadaşımız Hatip Dicle için verilen karar, ne hukukidir, ne insanidir, ne vicdanidir. Demokratik siyasetin önünü açmak için yoğun çaba ve fedakarlıklar yapıldı. Fakat hükümet ve yargı tarafından önü kesilmeye çalışıldı. Adeta Türkiye'yi, halkımızı çatışmalı bir ortama çekmek için verilen bir karardır. Bu kararı başka türlü formüle etmek mümkün değildir. Devletin Kürt sorununa yaklaşımının açıkça ifadesidir. Tabii ki demokratik zeminin kaydırılması, kaybettirilmesi durumunda

birilerinin bunu görmesi gerekiyor, demokratik ulus, demokratik anayasa ve demokratik cumhuriyet projelerinin yaşama geçirilmesi için büyük çaba sarf ettik" dedi.

"BU KARAR KAOS ORTAMINA NEDEN OLACAKTIR"

Halkın iradesi ile seçilmiş olanlara saygı duyulması gerektiğini belirten Ahmet Türk, halkın bu hukuksuz tavra karşı tepkisini göstereceğini söyledi. Türk, "Halkımız böylesi kararlara karşı eli kolu bağlı kalmayacaktır. Çünkü biz özgürlük ve demokrasi mücadelesini veriyoruz. Bu tür yöntemlerle halkımızın mücadelesinin önünü kesmek mümkün olmayacaktır. Demokratik bir şekilde halkımız tepkisini ortaya koyacaktır. Türkiye'yi çatışmalı bir ortama sürükleyen bu karara karşı Türkiyeli aydınlar da suskun kalkmayacaktır ve kalmamalıdır. Bu karar kaos ortamına götüren bir karardır. Hepimiz bu kaostan büyük acılar yaşayabiliriz. Demokratik güçlerden bu karara karşı, demokrasi için halklara karşı ortak bir tepkinin geliştirilmesini istiyor ve bekliyoruz. Evet tabii ki grubumuzla, meclisimizle bunu tartışacağız. Dün ne dediysek bunların arkasında olacağız. Bütün kurumlarımızla bunu tartışacağız. Daha önceki kararlarımızın arkasında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Demokratik bir zeminin önünün açılması için, bir kez daha diyoruz, bunun için parlamentoda bulunmayı esas aldık. Müzakereyi ortadan kaldıracak bir yaklaşım devam ederse, yürütme konusunda geçmiş kararımızı hep birlikte göstereceğiz. Daha sonra bu konuda daha geniş bir şekilde kararlarımızı kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Ahmet Türk'ün açılış konuşmasının ardından DTK divan kurulu basına kapalı olarak toplantısına devam etti. Toplantı sonrasında kurulun alacağı kararın basın yolu ile kamuoyuna aktarılacağı belirtildi.

DTK, DİCLE İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
DTK, DİCLE İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2011 Çarşamba 11:55:02
Güncelleme :22 Haziran 2011 Çarşamba 17:53:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?