7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Dicle ve Hani'de 'Şark Çıbanı' iddiası

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça rastlanan şark çıbanı hastalığının, Diyarbakır'ın Hani ve Dicle ilçelerinde yeniden ortaya çıktığı ileri sürüldü. 

Diyarbakır İl Genel Meclisi üyesi ve Hani İlçesi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanlığı Abussamet Özen, şark çıbanı hastalığıyla ilgili bir rapor hazırlayarak, ilgili makamlara sunduklarını söyledi. Hani Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda şöyle denildi:
''Şark çıbanının bir paraziter hastalık olduğu. Etkeninin tatarak sineği olduğu (lismaria donavari), tatarcık sineğinin insanları ısırması sonucu insana bulaştığı ve deride yaralar meydana getirdiği, tatarcık sineğinin genelde ahırlarda, taşların arasında ve gübreliklerin yoğun olduğu tropikal bölgelerde ürediği ve yaşadığı tespit edilmiştir. Hani'ye bağlı Çardaklı, Hvidiya, Gıya, Tilan, Sensen, Sülemaniye, Gaybiyen Gürbüz, Yayven, Kenikovan köyleri ile Dicle İlçesi'ne bağlı Kaygusuz, Beldisi'ne bağlı Elveren Mahallesi, Kırıklar, Karaçimen, Örenbaş, Sumakveren, Keçeler, Bilindik, Durmakaya, Tekçalı, Karayume, Bharge, Güldiken, Akçardak, Yarımelma ve Sınırlı köyleri ve ayrıca Bede Burabeyli Batur, Meydan, Üzümlü köyleri ve mezralarında şark çıbanı vakalarına rastlandığı tespit edilmiştir. Dicle İlçesi'nde 2004 ve 2005 yıllarında toplam 370 vakaya rastlanmış ve tedavilerine başlanmıştır. Aynı şekilde Hani İlçesi'nde de 2003 ile 2005 yılları arasında toplam 598 vakaya rastlandı ve tedavilerine başlandı." 

Özen, İl Genel Meclisi olarak yaptıkları araştırmada bu yerleşimlerin yüzde 90'nında tuvalet bulunmadığını ifade ederek, "Buralardaki insanlar hayvanlarla iç içe yaşıyor. Temizlik ve hijyenliğe özen gösterilmiyor ve bu durumda parazitlere zemin hazırlıyor. Hastalıkla ilgili bilgilendirme yapılması ve ilgililere periyodik eğitim verilmeli. Tedavi için gerekli imkan sağlanmalı, her sene larva döneminde tüm köylerin ve evlerin ilaçlanmalı, sineğin içeri girmemesi için cam ve kapılara telden muhafazalıklar takılmalı ve köylerde kanalizasyon yapılması gerekmektedir. İl Genel Meclisi olarak mücadeleyi sürdüren kurumlarla işbirliği yaparak ilgili kurumlara gerekli yardımlar yapılmalıdır'' şeklinde konuştu. 


Komisyon tarafından hazırlanan raporun bir nüshasının TBMM'ye gönderildiği bildirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 15:22:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?