7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Dicle ve Zana siyasete dönüyor

Kapatılan DEP'in eski Milletvekilleri Hatip Dicle ve Leyla Zana siyasete dönüyor.

Diyarbakır'da önceki gün yapılan Demokratik Toplum Kongresi'nde alınan karara göre eski DEP'li Dicle ve Zana'nın kurulacak olan Demokratik Toplum Kongresi'nin eş başkanlığını yapması planlanıyor.

İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan terörist başı Abdullah Öcalan'ın isteği üzerine 2007 yılında oluşturulan ve önceki gün Diyarbakır'da toplanan Demokratik Toplum Kongresi, Daimi Meclisi ilk toplantısını yaptı. Demokratik Toplum Kongresi'nin komisyonlarının ve eş başkanlarının belirlendiği toplantıda çıkan sonuçların, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderileceği bildirildi.

Diyarbakır'da 13-14 Haziran tarihlerinde DTP İl Başkanlığı'nda yapılan ve 600 delegenin katıldığı "3'üncü Demokratik Toplum Kongresi'nde" oluşturulan 107 kişilik Daimi Meclis, ilk toplantısını DTP Diyarbakır İl Başkanlığı binasında yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya, kapatılan DEP'in eski Milletvekili Hatip Dicle, DTP'li bazı milletvekilleri, belediye başkanları, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve hukukçulardan oluşan Daimi Meclis üyeleri katıldı.

Toplantının ana gündeminde kongrede oluşturulması karar altına alınan 'Ekoloji ve Yerel Yönetimler, Kadın-Erkek eşitliği, Eğitim ve Dil, Kültür Sanat ve Bilim, İnanç, Dış İlişkiler ve Anayasa komisyonları' ele alındı.

Bu komisyonların oluşturulmasının yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi başkanlarının belirlenmesi içinde seçim yapılacağı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre eş başkanlık için Hatip Dicle'nin isminin kesinleştiği bildirilirken, halen Avrupa'da bir dizi ziyaretlerde bulunan DEP eski Milletvekili Leyla Zana'ya da teklif götürüleceği öğrenildi.

MHP VE CHP'YE GÖNDERİLECEK

Kongrede, Kuzey Irak'ın Erbil kentinde yapılması planlanan konferans için yapılacak hazırlıklar tartışıldı. Bu tartışmalarda ise Demokratik Toplum Kongresi'ne katılmayan diğer siyasal, sosyal ve ekonomi alanındaki Kürt çevrelerinin dahil edilmesi için bir diyalog komisyonunun kurulması kararlaştırıldı. Gün boyu süren toplantıda Kürt sorununun çözümü için çıkan önerilerin, bir rapor halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra AK Parti, CHP, MHP gibi siyasi parti liderleri ile sivil toplum kuruluşlarına da verilmesi kararlaştırıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 13:23:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?