5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Diyaliz merkezinde Hepatit skandalı

Diyarbakır'daki özel bir diyaliz merkezinde tedavi gören 22 hastaya Hepatit C virüsü bulaştığı öne sürüldü.

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Nihat Yavuz, Diyarbakır'da faaliyet gösteren bir özel diyaliz merkezinde 2 ay önce tedavi gören 22 hastada Hepatit-C virüsünün tespit edildiğini söyledi.

Özel diyaliz merkezlerinin İl Sağlık Müdürlüğüne ve Sağlık Bakanlığına düzenli olarak 3 aylık diyaliz bilgi formlarını gönderdiğini bildiren Yavuz, şöyle konuştu:“Bu merkezin bize gönderdiği formlarda kasım ayında Hepatit-C hasta sayısında artış tespit edildi. Bunun üzerine derhal soruşturma başlattık. Konuyla ilgili inceleme sürüyor. Görevli arkadaşlarımız söz konusu merkezde inceleme yaptık. Ancak merkezden doğrudan bulaştığı konusunda bir tespit sonucu çıkmadı. Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine bilgi verip görüş istedik. Gelecek raporlara göre hareket edeceğiz.”

Özel diyaliz merkezinin sorumlu doktoru Nedim Uğur Yüce ise merkezlerinde tedavi gören hastalar arasında Hepatit C artışının olduğunu doğrulayarak, şöyle konuştu:“Kasım ayında Hepatit C kapmış hasta sayısında artış olduğu doğrudur. Ancak Hepatit-C virüsü insan kanında 2 ay boyunca gizli kalabiliyor ve bu dönemde yaptığınız tüm testlerde her şey normal gözükebiliyor. Bizim de yaz aylarında tatile giden hastalarımız oldu. Bu hastalar gittikleri yerlerde virüsü almış ve bizim merkezimizde bulaştırmış olabilirler. Ayrıca 10 kadar hastamız Türkiye'deki değişik merkezlere gidip tedavi oldular. Buralardan da kapmış olabilirler. Bu konuda şüphelerimiz var.”

Yavuz, merkezde gerekli önlemleri aldıklarını ve tüm cihazları dezenfekte ettiklerini kaydederek, “Yapılabilecek her şeyi yaptık. Bu tür bulaşmalar dünyadaki bütün merkezlerde olabiliyor. Bu bir skandal değildir.”

A.A.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı 15:15:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?