7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyar kararını açıkladı!

Diyarbakırspor, Pazar günü oynanacak olan Galatasaray maçına çıkma kararı aldı.

Gaziantep'te oynanan Gaziantepspor-Diyarbakırspor maçı sonrasında bu haftaki Galatasaray maçına çıkmama kararı alan Diyarbakırspor Kulübü Başkanı Çetin Sümer, bu kararlarından vazgeçtiklerini açıkladı. Yeşil-kırmızılı yönetim kurulu bugün kulüp binasında Diyarbakır'daki çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında kulüp başkanı Çetin Sümer, yönetim kurulu tarafından alınan kararları açıkladı.

Diyarbakırspor Kulübü Başkanı Çetin Sümer, Bursaspor maçında yaşanan olaylardan sonra süregelen ırkçı söylem ve saldırılara karşı, taraftarların bu nedenle yaralanmasını önlemek ve daha büyük olayların çıkmasını engellemek adına ligden çekileceklerini beyan ettiklerini hatıratarak,

"Ancak, kamuoyunun duyarlılığı ülkemizin ortak menfaati doğrultusunda Türkiye Futbol Federasyonu tarafından acil ve sert önlemler alınması hususunda uzlaşarak el sıkıştık. Böyle olayların tekerrür etmesi durumunda çekilme konusunda kararlılığımızı belirtmiştik. Bursaspor maçında yaşanan olaylardan dolayı taraftarlara verilen cezaların yeterli olmadığı kanısındayız. Bu süreçten sonraki maçlarda da saha içi olayları ile adeta böyle tepkiyi verdiğimiz için cezalandırıldığımızı düşündük. Son Gaziantepspor maçı ile kulübümüze yönelik saha içi ve dışında yaşadığımız benzer ırkçı sloganlar nedeni ile bu haftaki Galatasaray maçına çıkmayacağımızı açıkladık. Biz diyoruz ki; futbol bir sosyal aktivedir. Bu sosyal aktivenin bağlı olduğu bir siyasi misyon olamaz. Futbol, barışı, kardeşliği ve diyalogu süsleyen ortak bir araçtır. Başka amacı olamaz. Kamuoyu bu tepkimizi bugüne kadar yoğun bir şekilde tartışmıştır. İçeriğin doğru olduğu ancak maça çıkmamamızın fayda sağlamayacağı konusunda yoğun bir görüş belirtilmiştir.

Sayın Tarım ve Köy işleri Bakanımız, sayın valimiz, belediye başkanımız, ilçe belediye başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, Ticaret Borsası Başkanı, Baro Başkanımız, sivil toplum kuruluşları başkanlarımız, tüm siyasi parti il başkanlarımız ve spor taban birlikleri yani kısaca bütün kentin iç dinamiklerinin açıklamaları, bu kentin iradesinin maça çıkma ve mücadeleye devam etme gerekliliği yönündedir. Bize düşen bu konuda kararımız olmasına rağmen bu iradeye saygı duyma ve uygulama olacaktır. Türkiye Futbol Federasyonu'nu bu süreçten sonra kanun ve statülerine koymuş olduğu ırkçı, kötü ve çirkin tezahüratlara karşı yaptırımları yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.

Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Diyarbakır'da rakipleri en iyi şekilde ağırlayacaklarını ifade eden Sümer, "Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Kulüpler Birliği'ne bu konuda gösterdikleri duyarlılık ve hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Kulüpler Birliği Başkanımız'ı ve kentin bütün temsilcilerini Galatasaray ile oynayacağımız müsabakaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu da yaptığı konuşmada, Diyarbakır sivil toplum kuruluşları olarak bir araya gelip kulübe destek verdiklerini ve olaylardan duydukları rahatsızlığı paylaştıklarını belirterek, "Öteden beri Diyarbakırspor'a bunlar yapılmaktadır. Diyarbakırspor, çıktığı deplasmanlarda ırkçı, ayrıştırıcı, bizi rencide eden hak etmediğimiz tezahüratlarla karşılaşıyor. Bu tezahüratlar bazen kendiliğinden, bazen de örgütlü tezahüratlar şeklinde cereyan ediyor. Bu söylemler, birlik ve beraberliğimize zarar verir. Diyarbakır, bu tür şeyleri hak etmiyor. Futbol Federasyonu'nun bu tür olaylara mutlaka ağır müeyyideler uygulaması gerekmektedir. Biz, başkan ve yönetiminin almış olduğu bu kararın bu sürece uygun düşmeyeceğini, barışa ve huzura bu söylemlerin çanak tutabileceği kaygısıyla bu kararlardan vazgeçilmesini, bu haftaki Galatasaray maçına çıkılmasını, rakibi en iyi şekilde misafirperverlikle karşılanmasını istiyoruz. Diyarbakırspor'un yoluna devam etmesini istiyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2009 Perşembe 16:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?