7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır: Kız öğrenciler 'puşi' üretecek

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Kutbettin Arzu, ipekli dokumanın yeniden canlandırılması için yoğun bir çalışma harcadıklarını belirterek Kız Meslek Lisesi’ne 5 adet dokuma tezgahı hediye etti.

Diyarbakır’da bulunan Muazzez Sümer Kız Meslek Lisesi’ne katkı ve istihdam sağlamak amacıyla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu tarafından 5 adet dokuma tezgah alındı. Kız Meslek Lisesi’ni ziyaret eden Vali Nusret Miroğlu’na çalışmalar hakkında bilgi veren DTSO Başkanı Kutbettin Arzu,bölgede uzun yıllardır yapılmayan ipekli dokumacılığın yeniden canlandırılması için 5 tezgahtan oluşan atölye kurduklarını belirtti.

30 öğrenciye puşi, masa örtüsü ve halı örtüsü gibi dokuma konusunda eğitim verildiğini söyleyen Arzu, "İpekli dokumanın yeniden canlandırılması için Valilik ve Ticaret Borsası ile hazırladığımız projeyi hayata geçirmeye başladık. Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nden 25 ton yaş koza aldık. Bu sene ise 40 ton almayı hedefliyoruz. İpekli dokuma, ata yadigarı bir sanattır. Şu anda bu atölyede görev almak isteyen çok sayıda öğrenci var. Burada ürettiğimiz ipekli dokumayı yurtdışına pazarlamayı düşünüyoruz. Bu tezgahların tanesi 1 milyar ile 1.5 milyar liraya mal oluyor. Burada bulunan 5 dokuma tezgahında şuan 15 kişi çalışmakta. Öğrencilerimizi ürettiği bu ürünler sayesinde Diyarbakır’a gelen turistler için hediyelik eşya olarak puşi ve benzeri masa örtülerinin satılmasını planlıyoruz" dedi.

Diyarbakır Valisi Nusret Miroğlu tezgahları incelemesinin ardından çalışan öğrencilerle sohbet ederken, tezgahların sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

DİYARBAKIR-(İHA)
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2004 Cuma 20:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?