7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır 112 Acil'e, 10 bin dolarlık 'güvenli bilgisayar sistemi'

Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü, 10 bin dolara mal olan güvenli bilgisayar sistemini, yeni açılan 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde faaliyete soktu.

Yeni kurulan sistem, karşı taraftan aranan numarayı gösteriyor. Bilgisayar 3 kez lüzumsuz yere arayan numarayı kendi tespit edip operatöre bildiriyor. Operatör de bu numarayı kara listeye alıp bloke ediyor. Bu şekilde rahatsız eden numara bir daha 112 Acil Servisi’ni arayamıyor. Bunun yanında bilgisayar, konuşmanın tarihi ve süresini de kaydedebiliyor.

Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde 6 kişinin görev yaptığını ve artık rahatsız eden numaraların servisi arayamayacağını belirtti. Sistemi AB kriterlerine göre kurduklarını söyleyen Kubat, "Yeni kurduğumuz sistemle artık Acil Servisi sapık telefonlar arayamayacak. Bu sistem yeni faaliyete geçti. Ancak tam olarak kurulmadı. Kurulduğu taktirde hayat kurtaran servisimizi 4 saat içinde arayan 5 bin insan olmayacak. Servisimizi ortalama 20 kişi arayıp yardım isteyebilecektir. Sistemimizi AB kriterlerine göre düşünerek kurduk. Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü, bayan şoförlerden sonra kurduğu bu yeni sistemle AB’ye girmeye hazırdır" şeklinde konuştu.

Geçmişte Sağlık Müdürlüğü binasında küçük bir odada hizmet veren 112 Acil Servis, Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat’ın girişimleri sonunda, Sivil Savunma merkez binasına alındı. Sivil Savunma tarafından 112 için bir oda tahsis edilirken, çalışanlar sadece telefonlara bakmayıp, gerektiğinde olaylara müdahale edebilecekler. Serviste ayrıca bir doktor bulunuyor. Doktor, ambulans olay yerine yetişinceye kadar telefondaki şahsın aracılığıyla hastaya ambulans yetişinceye kadar telefonla müdahale edecek.

DİYARBAKIR-(İHA)
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2004 Çarşamba 16:05:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?