3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır kendi sorununu çözecek

Diyarbakır'da açlık sınırında yaşayan 30 bin kişiye destek vermek için Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Sarmaşık tarafından başlatılan "El Açtırmayalım, El Ele Verelim" kampanyasına Vali, Belediye Başkanı ve sivil toplum örgütlerinden destek verdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın her ay maaşlarının bir kısmını yoksullara bağışlayacaklarını duyurdu.

Diyarbakır'da yoksulluğun boyutu üzerine yaptığı uzun çalışmalar sonucu Gıda Bankası'nı kuran Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Sarmaşık, "El Açtırmayalım. El Ele Verelim" kampanyasının startını Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde verdi. Sarmaşık Derneği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir başkanlığında yapılan toplantıya İl Genel Meclis Başkanı Kerem Doruk, Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Diyarbakır Demokrasi Platformu Sözcüsü Ali Öncü, Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk, Tabipler Odası Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı, Diyarbakır Barosu, Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikalar, öğretim üyeleri, din adamları, şair ve yazarlar katıldı. Kentteki yoksulluğun boyutunu içeren bir sinevizyon gösterisi ile başlayan toplantının ardından Başkan Baydemir kampanyanın amacını içeren bir konuşma yaptı. Katılımcılara "Kentinde aç yatanlar bulunurken vicdanları buna razı olmayan aziz kardeşlerim" şeklinde hitap eden Baydemir, ''20-30 yıllık kanayan yaranın bir ürünü olan açlık ve yoksulluk illetiyle mücadele yürütmek amacıyla iki yıl önce çok önemli bir başlangıç yaparak Sarmaşık Derneği'ni kurduklarını'' söyledi.

Baydemir, "Biz yerel yöneticiler, sendikalar, odalar, sivil toplum kuruluşları elimizi vicdanımıza attık ve bir oluşuma gittik. Tek ortak paydamız vardı. Açlık ve yoksullukla mücadele etmekti, diğer farklılıklarımız yoktu" dedi.

Çeşitli kurum ve kuruluşların bir araya gelerek ortaya koydukları dayanışmanın yetmediğini belirten Baydemir, "Kabul etmek gerekir ki bu devasa illetle mücadele etmek için kurumların üyelerinden topladığı aidatın bir kısmının bu projelere aktarılması yetmiyor. Bir adım daha ileri giderek, burada olan veya olmayan kurum ve kuruluşlarımız, sendikalarımız, iş çevresi örgütlerimiz düzenli geliri olan üyelerinin katkılarına ihtiyaç duyuyoruz. İsteğimiz bu devasa sorunun çözümü için halkayı biraz daha büyütmek. Yani sorunu kurum ve kuruluşların üyelerinin, düzenli geliri olanların gündemine taşımamız lazım" şeklinde konuştu.

Kentteki kadro sahibi işçilere ve memurlara; maaş aldıkları bankalarından, her ay 10 YTL'yi Sarmaşık Derneği hesabına bağışlamaları çağrısında bulunan Baydemir, oluşacak büyük bir dayanışma ile yoksulluğu yenebileceklerini söyledi.

Açlık ve yoksulluğa müdahale edebilecek, insanların hayatında olumlu yönde değişiklik yapabilecek pratikleri sergilediklerini belirten Baydemir, "Dolduracağım bir form ile bankamdan maaşımdan her ay Sarmaşık'ın hesabına 100 YTL vermesini isteyeceğim. Sağlığımı da olumsuz etkileyen sigarayı da bırakıp, sigaraya ayırdığım bu parayı Sarmaşık Derneği'ne bağışlıyorum" diyerek sigara kullananların da benzer bir uygulamayı başlatabileceklerini belirtti.

Baydemir, Sarmaşık Gıda Bankası'na 13 bin ailenin yardım için başvurmasına rağmen 850 aileye düzenli gıda yardımı yapılabildiğine dikkati çekerek diğer yoksulların da yaralarına merhem olabilmek için daha büyük bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu söylerken kampanyanın 31 Aralık 2008 tarihine kadar devam edeceğini belirtti.

Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı da başlıca hedeflerinin kentteki yoksulluğa dikkati çekmek ve bugüne kadar yürüttükleri yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma çalışmaları kapsamında 'Kent Yoksulluk Haritası, Doğal Gaz Kalifiye Eleman Yetiştirme İstihdamı Projesi, Eğitim Destek Projesi ve Sarmaşık Gıda Bankası'na destek sağlamak olduğunu söyledi. Camcı, kampanyayı 44'ü Sarmaşık Gıda Bankası ortağı olmak üzere toplam 162 kurum ve kuruluşun desteklediğini kaydetti. Camcı, hedef kitlenin ise işçi ve memurlar, esnaf ve sanatkarlar, iş adamları ile düzenli olarak katkı sunabilecek kesimler olduğunu ifade etti. Camcı, Amaçlarının hedefledikleri kitlenin her ay düzenli bir şekilde bir meblağın kendi banka hesabından otomatik olarak dernek hesabına aktarmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Camcı ayrıca, kampanyanın bitiş tarihine kadar 10 bin kişinin dernek ile dayanışma ağına dahil edilmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Toplantıya katılan Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın da kampanyaya bir aylık maaşını ve her ay maaşından düzenli bir kesintiyi bağışlayarak destek verdi. Sırası ile tüm katılımcılar açıklamaları ile kampanyaya destek verirken, iş adamları ve sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler, yazarlar bu kampanyaya her ay gelirlerinden güçleri oranında destek vereceklerini açıkladı. Toplantıda; DİSİAD Başkanı Raif Türk, kampanyaya 15 bin YTL katkıda bulunacağını ve bu çalışmayı istihdama yönelik olarak geliştirmek için çaba sarf edeceklerini söyledi. Yine Kasaplar Odası, Tabipler Odası, Diyarbakır Demokrasi Platformu'na bağlı kurumlar, bazı öğretim üyeleri ve tüm katılımcılar kampanyaya sağlayacakları maddi katkıyı açıklayarak, bankalar aracılığı ile kampanyaya katılım için hazırlanan formları doldurdu.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 18:53:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?