8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Diyarbakır Kent Sempozyumu

Diyarbakır Kent Sempozyumu'nun son gününde konuşan Prof. Dr. Emre Madran, Suriçi'nin kentsel arkeolojik SİT alanı olması gerektiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Gazi Caddesi ve Yenikapı Sokak'ın restorasyon çalışmalarında çok önemli bir irade gösterdiğini belirten Madran, aynı iradeyi Suriçi için de istediklerini ifade etti.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu tarafından 24 Nisan'da başlayan Kent Sempozyumu'nun son gününde 'Tarihi Çevre ve Koruma' ana başlığı altında yapılan sunumlarda Diyarbakır, kent-tarih- mimari bağlamında ele alındı. Sunumlarda dünden bugüne başta surlar olmak üzere Diyarbakır tarihi yapılarının korunamadığı ortaya çıktı. 'Kültürel Mirasın Planlama Aracılığı ile Korunması ve Değerlendirilmesi; Diyarbakır Örneği' başlıklı bir konuşma yapan Prof. Dr. Emre Madran, ilk elden koruma amaçlı imar
planlarının yapılması gerektiğini söyledi.

Madran, Diyarbakır Surlarının başlı başına paket proje olarak ele alınması gerektiğini ifade ederek, "Surları korumanın yanı sıra kullanımına ilişkin yönergeler oluşturulması gerekir" dedi.

Suriçi'nin kentsel arkeolojik SİT alanı olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Madran, bu bölgedeki olası toprak altı değerlerin de ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Gazi Caddesi ve Yenikapı Sokak'ın restorasyon çalışmalarında çok önemli bir irade gösterdiğini belirten Madran, aynı iradenin Suriçi bölgesi için de gösterilmesini beklediklerini ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 16:32:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?