7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır kürtçe konuşuyor ama...

DİYARBAKIR'daki Sur Belediyesi'nin kentte 80 bin kişi üzerinde yaptığı belirtilen ankette katılanların yüzde 72'si günlük yaşamlarında en çok konuştukları dilin Kürtçe olduğunu söylerken konuştukları dilde okuma-yazma bilmeyenlerin oranı ise yüzde 69 çıktı.

Sur Belediye Başkanı DTP'li Abdullah Demirbaş, sorumluluk alanlarındaki 16 mahallede, 8 bin 920 hanede 80 bin kişi üzerinde 8 ay süren anketi yaptırdı.

Anketin sonuçları ‘Sur Belediyesi Alan Anket Kitabı' adıyla Türkçe, İngilizce ve Kürtçe kitap haline getirildi.. Ankete katılanlara “Günlük yaşamımızda en çok konuştuğumuz dil hangisi?' sorusu yöneltilirken yüzde 72'si ‘Kürtçe', yüzde 24'ü ‘Türkçe', yüzde 1'i ise ‘Arapça' yanıtını verdi, kalan yüzde 3'ü ise ‘Diğerleri' yanıtı verdi. 

Anket sonuçları, yüzde 69'nun da konuştukları dilde okuma yazma bilmedikleri ortaya çıkardı. Ankete katılanların yüzde 95'i tarihi mekanların yapılmasını isterken, yüzde 75'i belediyenin halkla ilişkilere önem vermesini, yüzde 80'lik bölümde temizliğin daha iyi yapılmasını istedi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, anketteki amaçlarının halkı yakından tanımak ve objektif olarak değerlendirmek olduğuna söyledi. Demirbaş, “104 bin nüfuslu ilçede 80 bin kişinin gündelik konuşmasında Kürtçe kullandığı ortaya çıktı. Bu durum çok dilliliğin kullanılmasında sakıncanın olmadığının örnek göstergesidir. ‘Konuştuğunuz dil ile okuma-yazma biliyor musunuz?' sorusuna yüzde 69'nun ‘hayır' demesi ise, bizim anket çalışmalarımızı doğrulamaktadır” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2006 Perşembe 13:13:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?