4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Diyarbakır tarihe geri dönüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi kent Diyarbakır’a son 1 yıl içinde toplam 5.5 trilyon lira ödenek gönderildi. Kültür ve Turizm Müdürü Songül Göksu, Bakanlığa kente gösterdiği ilgi nedeniyle Diyarbakırlılar adına teşekkür ederek, çok yakında tarihi kenti Kültür Bakanı’nın özverisiyle hak ettiği yere getireceklerini söyledi.

Uğradığı tahribat neticesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Diyarbakır Surları ile bir zamanlar cezaevi olarak kullanılan İçkale’nin, turizme kazandırılması amacıyla Kültür Bakanlığı harekete geçti. Diyarbakır Kültür ve Turizm İl Müdürü Songül Göksu, Bakanlık tarafından 2003 yılında 1 trilyon 119 milyar lira, 2004 yılında ise 3 trilyon 457 milyar lira olmak üzere yaklaşık 5.5 trilyon lira gönderildiğini belirterek, "Bu ödenekler ile tarihi surlarımızdaki 20 burca, korumak amacıyla şişli kapı yapılacaktır. Bunun yanında, gelen ödeneğin bir bölümü ile İçkale’nin alt yapısı tamamladıktan sonra, İçkale’de bulunan 5 tarihi binayı iskelet haline getirerek, binalardan çıkabilecek tarihi kalıntıları koruma altına alacağız" dedi.

Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürü Songül Göksu, tarihi İçkale’nin içinde bulunan Saraykapı Cezaevi için Jandarma Komutanlığı ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Necdet Özel’in büyük katkılarda bulunduğunu belirterek, "Komutanlarımızın desteğiyle cezaevinin çok kısa zamanda boşaltılmasını sağladık. Bakanlığımızın bize aktaracağı ödeneklerle tarihi İçkale’yi yaklaşık 2 yıl içinde turizme açmayı planlıyoruz" dedi.

Öte yandan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Diyarbakır Valiliği’ne köy yollarının onarımı için 750 milyar lira ödenek gönderildiği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 20:34:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?