7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır'a cemevi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Bağlar Belediyesi'nin katkılarıyla tahsis edilen bin metrekarelik alana cemevi yapılacak.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Büyükkadı ve Şarabi Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği 'Birlik Cem'i Diyarbakır'da ilk kez törenle kutlandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen törene Demokratik Toplum Parti'li (DTP) Ahmet Türk, DTP Milletvekilleri Sırrı Sakık, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk, Fatma Kurtalan, Pervin Buldan, Osman Özçelik, Hamit Geylani, Sevahir Bayındır, Ahmet Yaman, Özdal Üçer, Sebahat Tuncel, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül, iktidarın kendilerine başka gömlek giydirerek özünden kopartmak istediğini iddia ederek, "Bizi olduğumuz gibi kabul edin. Biz kendi kültürümüzle, kendi inancımızla var olmak istiyoruz. İnanç ve kültürleri yaşatmak için her türlü demokratik mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu yolda yürürken varlığımızın, dirliğimizin ve birliğimizin yardımcısı hak ola" dedi.

Daha sonra kürsüye davet edilen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de yaşanan birliktelikten ötürü çok heyecan ve memnuniyet duyduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Baydemir "Kentimiz Diyarbakır tarihi boyunca her türlü zulme karşı direnen muhalif bir kent olmuş ve bir şairin dediği gibi 'Bıçağın saltanatını hep reddeden açık bir yara gibi' yaşamıştır. Bundan böyle de dostlarının, mazlumun yanında olmaya devam edecektir. Ülkede 80 yıl boyunca tek tipleştirme politikası yaşatılmak istendi. Her birimizi devşirmeye çalışıyorlar. Özümüzden koparmaya çalışıyorlar. Bugün Alevileri devşirmeye çalışanlar Hz. Hüseyin Kerbela'daki şahadetinden hiçbir şey anlamamışlar demektir. Yine onlar Pir Sultan Abdal'ı hiç dinlememişler demektir. Mutlak adaletin tesisi için başlarını feda edenler bugün kendilerine minnetle sunulan birkaç hak kırıntısına tenezzül ederler mi? Elbette ki hayır. Alevi yurttaşların ibadetlerini yerine getirebilmesi için büyükşehir belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız. Bağlar Belediyesi ile birlikte cemevi inşası için bin metrekarelik bir alan tahsis ettik. Büyükşehir Belediyemiz nasıl ki Ehmede Kani Cami inşası için katkıda bulunmuşsa cemevi için de katkı sunacaktır. Kısa zaman içinde bir cemevi kurulacak. Bu ülkede yaşayan her yurttaşın kendi ibadetini özgürce yapma hakkı vardır. Biz hiçbir inanç üzerinde baskı olmasın diyoruz" ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan Ahmet Türk, bu ülkenin tarihinde özellikli cinsleri yok etmeye çalışan bir anlayışla karşı karşıya olduklarını gördüklerini söyleyerek, "Oysa ki hep iki kültürün birbirini beslediğini gördük. Biz bunu demokrasiye, özgürlüğe ve geleceğe önemli katkılar sunmuş bir alan olarak görüyoruz. Farklı kültürlerin asimile edilmeye çalışılıyor. Tıpkı doğanın korunması gibi farklı kültürlerin, farklı inançların da korunması bir insanlık görevidir. Kerbela matemi sadece Alevilerin değil, insanlığın
matemidir. Ezilen halkların birbirini çok iyi anlıyor ve asimilasyon politikalarına karşı her kesimi mücadele etmesi gerektiğine inanıyorum. Başından beri şunu savunuyoruz. İnançları özgür bırakın, günümüz dünyasında artık Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir şey olamaz. Bir mezhebi temsil eden bir anlayış Türkiye halkını ve inançlarını kucaklayamaz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Aşık Dertli Divani Hacı Bektaşi Veli'nin felsefesini anlattığı cem töreni dönülen semahlarla sona erdi. 

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 17:29:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?