7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 28 bin çocuk sokakta

Türkiye’de sokak çocuklarının en fazla olduğu illerin başında İstanbul ve Diyarbakır geliyor. Diyarbakır’da sokak çocuğu sayısı son yedi yılda 12 kat arttı.

Diyarbakır polisi, otogar ile tren garlarını sıkı denetime aldı. Polis, suça karışan çocukların daha kolay takip edilebilmesi için bilgi bankası kurdu.

Diyarbakır’da suç örgütlerinin büyük kentlerdeki işlerinde kullanmak üzere eleman temini için seçtikleri otogar ve tren garı, bugünlerde polis tarafından kontrol altında tutuluyor.

Hem otogar, hem de tren garında sıkı denetimler var. Polisin yanısıra, belediye ekipleri de otogardaki firma sahiplerini uyarıyor.

Otogar müdürü Salih Tekin, sık sık uyarılarda bulunduklarını belirterek, şüphelendiklerin durumlarda polise haber verdiklerini söyledi.

BİLGİ BANKASI

Diyarbakır polisi, sokaktaki çocuk sayısının artmasıyla birlikte suçları önlemek için farklı stratejiler geliştirmeye başladı. Suça karışan çocukların daha kolay bulunabilmesi için bilgi bankası kuruldu.

Diyarbakır Emniyet Müdür Vekili İlknur Şahin, yakalanan çocukların ailelerine teslim edildiğini sonra da durumlarının izlendiğin belirterek “Bilgi Bankasını Asayiş Şubesi’nde oluşturuyoruz. Tüm bögelerdeki polis merkez amirlerimiz buraya bağlı olacak. Verilen eşkalleri buraya kayıt edilecek, şahsın yakalanması amacıyla kolaylık olacak. İstatistik da burada tutulacak” dedi.
Kentte hırsızlık olaylarının önlenebilmesi için cep telefonu satıcıları, motosiklet kiralayan yerleri de uyaran polis, çocukların suça karışmasını önlemek için, ailelerden ve öğretmenlerden de destek istiyor.

1997’DE SAYI 2370’Tİ

Diyarbakır’da 1997’de Lions kulübünün Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Sevil Atauz’a yaptırdığı araştırmaya göre sokak çocuklarının sayısı 2 bin 370.

Araştırmaya göre, Diyarbakır’da sokaktaki çocukların yüzde 94’ünü erkekler, yüzde 6’sını ise kızlar oluşturuyor. Erkek çocuklardan yüzde 57’sinin ebeveyninin çalışmadığı, çoğunluğunun ise çok çocuklu aileden geldiği de aynı araştırmayla belirlenmiş.

Araştırmada sokaktaki çocukların yüzde 73’ünün gecekonduda oturduğu ve yüzde 68’inin ekonomik, yüzde 12’sinin ise göç nedeniyle okula gitmediği, yüzde 28’nin de okuma yazma dahi bilmediği vurgulanıyor.

DAYANIŞMA GRUPLARI

Araştırmada, sokaklarda tek başına varlığını sürdürmenin küçük bir çocuk için kolay olmadığı, bir süre sonra çocuklar arasında “dayanışma grupları”nın oluştuğu ve bunların daha sonra çeteleşmeye kadar gittiği önemle vurgulanıyor.

SOKAK ÇOCUĞU SAYISI 12 KAT ARTTI

Yedi yıl sonra, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir bu sayıyı 28 bin olarak açıkladı. Sokakta çalışan çocuk sayısının 7 yıl içinde 12 kat artması, bunun sadece Diyarbakır’ın değil Türkiye’nin sorunu haline geldiğini gösteriyor.

ntv
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 15:26:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?