7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da bir ilk!

DİYARBAKIR 2010 KİTAP FUARI AÇILDI

Tüyap Fuarcılık tarafından organize edilen Diyarbakır 2010 Kitap Fuarı yapılan törenle açıldı. "Yazının Kadim Coğrafyasına Yolculuk" sloganıyla açılan fuara büyük küçük herkes büyük ilgi gösterdi. Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılış töreniyle başlayan fuar bir hafta boyunca kitapseverlere açık olacak.

"Yazının Kadim Coğrafyasına Yolculuk" sloganıyla açılan fuara büyük küçük herkes büyük ilgi gösterdi. Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılış töreniyle başlayan fuar bir hafta boyunca kitapseverlere açık olacak. Tüyap Fuarcılık ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (DTSO) iş birliğindeki Diyarbakır 2010 Kitap Fuarı açılışına Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersöz, Diyarbakır Vali yardımcısı Memduh Tura, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Yazar Mehmet Uzun'un eşi Zozan Uzun, yazar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yazar Mehmet Uzun'un eşi Zozan Uzun'un Kürtçe yaptığı teşekkür konuşmasını salondaki konuklar çeviri kulaklığını takarak dinlediler. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise kitapseverlerin, yayınevlerinin ve çok ünlü yazar ve şairlerin Sümerlerin ilk yazıyı taşa işlediği şehirde bir araya geldiğini dile getirdi. Diyarbakırlı Seyfeddin-i Amidi'nin, bin 100 yıl önce fikirlerinden dolayı Bağdat'a sürüldüğünü belirten Baydemir, iki yıl önce Amidi'yi anarak bu sürgüne son verdiklerini kaydetti.

Baydemir, "Azadiye Welat Gazetesi İmtiyaz sahibine 166 yıl hapis cezası verildi ve yine Yazı İşleri Müdürüne 21 yıl hapis cezası verildi. Ünlü şair Nazım Hikmet sürgüne gitti. Bugün herkes ona sahip çıkıyor. İktidarından tutun Cumhurbaşkanı'na hatta ve hatta muhalefetine kadar sahip çıktı. 10 yıl sonra bugün cezaevinde bulunan yazar ve gazetecilere de sahip çıkacağız. Gelin onlar ölmeden sahip çıkalım" dedi.

Diyarbakır'daki ilk kitap fuarının duvarları ve engelleri yıktığını kaydeden Baydemir, "Türkçe ve Kürtçe dilleri edebiyat yoluyla birbirlerini özgürleştirir. Kurban olayım kalem diline, hem Kürtçe hem Türkçe yazalım, çeviriler yapalım. En büyük emir olan 'Oku'yu yerine getirelim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, fuarın açılış kurdelesini Vali Vekili Memduh Tura, Belediye Başkanı Baydemir, DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu ve diğer katılımcılar birlikte kesti. Protokol, daha sonra yayınevlerinin stantlarını gezdi.

Stantları gezen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e Kürtçe ve Zazaca konuşma kitabı hediye edilirken, ayrıca Mem-u Zin'in orjinal kürtçe kitabı da hediye edildi.

DİYARBAKIR 2010 KİTAP FUARI AÇILDI
DİYARBAKIR 2010 KİTAP FUARI AÇILDI
DİYARBAKIR 2010 KİTAP FUARI AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 16:46:04
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 11:01:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?