7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da domates ve karpuzlar havada uçuştu

Diyarbakır'da yaş meyve ve sebze fiyatlarına eklenen vergileri protesto eden seyyar satıcılar, hal içinde eylem yaptılar. Seyyar satıcılar, yaptıkları basın açıklaması sırasında sebze ve meyveleri yerlere dökerek tepkilerini ortaya koydular.
Diyarbakır'da bulunan pazarlarda satış yapan seyyar satıcılar, bugün yeni hal içinde toplanarak bir basın açıklaması yaptılar. Sabah erken saatlerde gerçekleşen eylem için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Toplanan seyyar satıcılar, kasalarca sebze ve meyveyi yerlere dökerek ayaklarıyla ezdiler. Domates ve karpuzların havada uçuştuğu basın açıklaması sırasında halden çıkmaya çalışan araçlar da alkışlarla protesto edildi.
Seyyar satıcılar adına basın açıklamasını okuyan seyyar satıcı Veysi Danış, geçimlerini seyyar satıcılık ve işportacılık ile sağladıklarını belirterek, "Gelirler Vergisi Kanunu gereğince bölge sistemine geçilip, defter tutma zorunluluğu getirilmekte. Defter tutulmadığı durumda yaş meyve ve sebze halinden aldığımız mallara yüzde 3 vergi, ek olarak da yüzde 8 KDV eklenerek fiyat çıkarılmaktadır. Halk pazarında satış yapan 3 bin seyyar satıcı ve işportacının günlük kazancı 15-20 milyonu zor buluyor. Her birimiz yaklaşık 10 kişilik nüfusa baktığımız şartlarda, defter tutma zorunluluğu getirilmesi ile yıllık maliyetin 4 milyar lirayı bulması bizim gibi geçim sıkıntısı içinde olan insanları da olumsuz etkilemektedir. İşsizlik ve yoksulluğun hüküm sürdüğü ilimizde, yüzde 10'luk vergilendirme ile fiyatların artacağı, zaten alım gücü yok denecek kadar az olan insanlara olumsuz etki yapacağı ortadadır" dedi.
30 bin kişiyi etkileyen bu uygulamanın yürürlükten kaldırılmasını talep ettiklerini ifade eden Danış, "Bu uygulamanın kaldırılmaması durumunda evimize götürmek istediğimiz bir lokma ekmeği götüremeyeceğiz. Yoksul insanların semt pazarlarından alışveriş yapmalarını engelleyip marketlerin kucağına atacağız" şeklinde konuştu.
iha-diyarbakır
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2004 Salı 12:31:45
Güncelleme :6 Temmuz 2004 Salı 12:38:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?