7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da gerginlik...

Diyarbakır’da 28 Temmuz tarihinde meydana gelen bombalı ve silahlı saldırıdan sonra, Hevsel Bahçeleri’nde başlatılan operasyon devam ediyor. Elazığ, Malatya ve Şanlıurfa’dan çok sayıda takviye özel harekat birliği, Diyarbakır’daki operasyona katılmak üzere kente geldi.

Bugün öğle saatlerinde operasyon bölgesine gitmek isteyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu ve sivil toplum örgütü temsilcilerine, güvenlik bölgesinin girişinde izin verilmedi. Bölgeye durumu incelemek üzere gitmek istediklerini öne süren heyetle Emniyet Müdürü Orhan Okur arasında sert tartışmalar yaşandı. Olay yerine gelen heyetten Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, İl Emniyet Müdürü Orhan Okur’a, operasyon bölgesinde çeşitli iddialar olduğunu söyleyerek, "İnsanların temel haklarını kullanamadıkları, tecrit edildikleri yönünde iddialar var" dedi.


Bunun üzerine Emniyet Müdürü Okur, kimsenin tecrit edilmediğini belirterek, "5211 Sayılı İller İdaresi Yasası var. Genel güvenlik ve asayiş yönünden Valilik her türlü kararı alıp uygular. Burada güvenlik bölgesi oluşturulmuştur. Valiliğin bu konuda kararı var. Neden bunları bana soruyorsunuz?" diye konuştu. Bunun üzerine Baro Başkanı Tanrıkulu, "Burada 6 günden beri operasyon var. Ben bu operasyonu anlayışla karşılarım. Burada operasyon olması, vatandaşın ihtiyaçlarını giderememe hakkını göstermez" dedi.


İl Emniyet Müdürü Okur ise, vatandaşların hiçbirinin bu tür kelimeler kullanmadığını söyleyerek, "Bu vatandaşlar tecrit altında değil. Vatandaşlarımızın hepsi rahatlıkla evlerine girip çıkıyor, bahçelerine belli saatlerde polis kontrolünde inmek suretiyle sebzelerini alıp tarlalarını suluyorlar. Şu anda teröristler var. Bu teröristler ateş ediyor. Bu teröristlerin ateşinden siz ölürseniz, bunun sorumlusu kimdir? Bu kentin göbeğine terör örgütü elemanları gelmiş. Bunları yakalamak için her şeyi yapıyoruz. Siz bizi burada meşgul ederek görevimize engel oluyorsunuz. Şu hareketlerinizle bizi psikolojik olarak etkiliyorsunuz. Biz burada görev yaparken, buraya gelip toplanmanız bile polisi baskı altına almaktır. Devlet olarak biz burada vatandaşın her türlü ihtiyacını karşılıyoruz. Vatandaşımızdan bir tek şikayet yoktur. Ayrıca vatandaşın bir zararı varsa devletimiz kuruşuna kadar bu zararı karşılayacaktır. Burada bir tek insan hakkı ihlali yoktur. Burada terörle mücadele vardır. Terörle mücadele sırasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı vardır. AİHM ’terörle mücadele normal zamanlarda uygun karşılanmayan davranışlar, terörle mücadele sırasında uygun karşılanır’ diyor. Bizim burada yaptığımız terörle mücadeledir. Bize destek olmanız lazım. Bize destek olmak yerine buraya gelmek suretiyle kafa karıştırmaya çalışıyorsunuz. Lütfen buradan ayrılın. Burası güvenlik bölgesidir, burayı terk edin" dedi. 

Emniyet Müdürü Okur’un müdahalesi üzerine araya giren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Vali beyle görüştüm. Biz burada 8 kişiyiz. Hepimiz bu kentte yaşayan sorumluluk sahibi insanız. Bu olaya bakış açımızı biliyorsunuz. Tutumumuzu da biliyorsunuz" diye konuştu. İl Emniyet Müdürü Okur, Baydemir’in sözünü keserek, "Bu olaya çatışma diyorsunuz. Bu olay çatışma değildir. Bu olay polise ve devlete saldırıdır. Bazı kişiler çatışma olduğunu söylüyor. Burada çatışma olmadı. Devlete, polise saldırıldı. Bazı insanlar buradaki olayı çarpıtıyorlar" dedi. Belediye Başkanı Baydemir, İl Emniyet Müdürü Okur’a ortamı germemesi gerektiğini söyleyince Okur da, "Burası güvenlik bölgesi. Ben sizin güvenliğinizi sağlayamam. Lütfen buradan çıkın. Siz buraya geliyorsunuz. Burada propagandamı yapmak istiyorsunuz?" diye karşılık verdi.


Tartışma sırasında Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu’nun, İl Emniyet Müdürü Orhan Okur’a, "Sizin bu tutumunuz bu kaygıları haklı çıkarıyor" demesi üzerine gerginlik had safhaya çıktı. Emniyet Müdürü Orhan Okur, "Burada hiçbir kaygı yoktur. Ben sizinle tartışmam. Bazı kişilerin sizin hakkınızdaki kaygılarını, siz haklı çıkartıyorsunuz. Senin, benim hakkımda ne kaygın var. Ben burada terörle mücadele ediyorum. Burada terörist var diyorum. Adamın elinde C-4 patlayıcı var. Vatandaşıma zarar verecek. Lütfen bizi fazla meşgul etmeyin. Bizi bu şekilde baskı altına alma çalışmalarından vazgeçin. Terör konusunda bize yardımcı olun. Terörün ortadan kalkması için bizim çalışmamız lazım" şeklinde konuştu. Bunun üzerine araya giren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Bu ortamı gerdiniz. Buna hiç gerek yoktu. Çok medeni bir şekilde konuşabilirdik" dedi. İl Emniyet Müdürü Orhan Okur ise "Çok medeni bir şekilde gerçeği anlatıyorum. Terör örgütüne kimse destek çıkmasın. Teröristleri almamızı kimse engelleyemez. Engelleme çalışmaları başarısız olacaktır" dedi.


Tartışmalardan sonra Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu basın açıklaması yapmak istedi. Tanrıkulu’nun konuşması sık sık İl Emniyet Müdürü tarafından kesildi. Tanrıkulu, "Biz bugün buraya belediye başkanları ve Demokrasi Platformu sözcüleriyle birlikte geldik" dedi. Araya giren İl Emniyet Müdürü Okur ise, "Demokrasi Platformu sözcüleri bu olayı devlete ve polise saldırı olarak değerlendirsin. Buradaki olayı çatışma diye değerlendirmesin. Buradaki olay, devlete, polise ve vatandaşa saldırıdır" şeklinde konuştu.


Baro Başkanı Tanrıkulu, İl Emniyet Müdürü’nün sözlerinin bittiğini ve sıranın kendisine geldiğini belirterek, "Buradaki 6 günlük operasyon, çeşitli zanlıların yakalanması ile devam etmektedir" dedi. Tekrar araya giren Okur, "Bunlara zanlı demeyin, terörist deyin. Terörist kelimesini ağzınıza alın. Burada terörist var" dedi. Daha sonra sözlerine devam eden Tanrıkulu, "Biz bu operasyonun yapılmasını tabii ki haklı buluyoruz. Operasyon yapılabilir ve zanlılar yakalanabilir. Ama operasyon sırasında bir mahalle tecrit edilemez" dedi. Yeniden araya giren İl Emniyet Müdürü Orhan Okur vatandaşlara seslenerek, "Vatandaşlar siz söyleyin, bütün ihtiyaçlarınız karşılanmıyor mu?" ifadesinde bulundu.

Sözlerine devam eden Tanrıkulu, "Bizim amacımız görmekti. Ancak Emniyet Müdürlüğü’nün engellemesiyle göremedik. Bu da kaygımızı haklı çıkartıyor. Operasyon amacıyla bir mahalle, bir kent tecrit altında tutuluyor. Bunu kabul edilemez buluyoruz ve kınıyoruz" dedi. Bunun üzerine İl Emniyet Müdürü Orhan Okur, Baro Başkanı Tanrıkulu’na, "Biz de sizin tutumunuzu kınıyoruz. Teröre kimse sahip çıkmasın. Lütfen burayı terk edin. Güvenlik bölgesine giremezsiniz" dedi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İl Emniyet Müdürü Orhan Okur’a, "Tutumunuz hiç hoş değil" dedi. Okur ise, "Buradaki olayı hala çatışma olarak değerlendiriyorsunuz. Buna hala terörist saldırı diyemiyorsunuz. Teröriste terörist diyemiyorsunuz. Yaşam hakkına en sonuna kadar saygılıyız. Ben aşağıda teröristi canlı olarak aldım. Canlı çıkardım teröristi. Yaşam hakkına sonuna kadar saygılıyız" dedi.
Belediye başkanlarının ayrılması sırasında Emniyet Müdürü Orhan Okur, vatandaşlara desteklerinden ötürü teşekkür etti.

iha-diyarbakır
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2004 Salı 17:29:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?