5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da güvenlik zirvesi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokrasi ve insan haklarının kesintiye uğramaması gerektiğini belirterek, "Terör can alıyor, biz can vermek istemiyoruz, şehit vermek istemiyoruz. Demokrasiyi teröre feda etmeyeceğiz" dedi.

11 ilin vali, emniyet müdürü ve il jandarma komutanlarının katılacağı güvenlik toplantısına katılmak üzere bugün sabah saatlerinde Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla Diyarbakır'a gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, havaalanında Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve bölge valileri tarafından karşılandı. Yoğun güvenlik önlemleri altında valiliğe geçen Bakan Atalay, polis merasim mangasını selamladıktan sonra şeref defterini imzaladı. Vali Mutlu ile makamında bir süre görüşen Bakan Atalay, daha sonra Diyarbakır Valiliği toplantı salonunda vali, emniyet müdürleri ve il jandarma komutanlarıyla bir araya geldi.

İçişleri Bakanı Atalay, toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplantıda Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES), Belediyelerin Altyapısını Destekleme Projesi (BELDES), terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması, köye dönüşler, duble yol yatırım hizmetleri, emniyet ve genel asayiş konularında bilgi alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Bakan Atalay, bölgede üzücü olayların yaşandığını belirterek, "Bir refah, iki demokrasi ve bir kalkınma iki adalet; biz hükümet olarak bu dengeyi çok önemsiyoruz. Üzücü olaylar yaşadık. Ülkemizin başının belası 25 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Terör can alıyor, biz can vermek istemiyoruz, şehit vermek istemiyoruz. Huzurla ülkemizin her köşesinde refah içinde, özgürlük içinde yaşamak istiyoruz. Kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz. Ama birileri bir az önce ifade ettiğim bu hizmetlerin vatandaşlara ulaşmasından rahatsız. Daha fazla demokrasiden, özgürlükten rahatsız, bu alanlar daralsın istiyorlar. Problem, huzursuzluk olsun istiyorlar.
Bütünleşme ve kardeşlik azalsın istiyorlar. Buna katiyen meydan vermeyeceğiz. Demokrasiyi teröre feda etmeyeceğiz. Bireysel özgürlük alanlarını daraltmamak için elimizden gelen her çabayı gösteriyoruz, göstereceğiz ama terörle de bütün devlet mekanizması, kurumlarla, bütün milletimiz olarak mücadele ediyoruz ve edeceğiz. Bu konudaki kararlılığımızı herkes, hatta dünya biliyor. Bu konuda her şeyi yapıyoruz. Türkiye büyük bir devlettir. Büyük devlete yakışır titizlik içerisinde ince değerlendirme çalışmalarında, uluslararası boyutları değerlendirerek çalışma içerisindeyiz. Adım adım o konuda yapılması gerekenler yapılıyor" dedi.

Demokrasi ve insan haklarının kesintiye uğramaması gerektiğini ifade eden Bakan Atalay, "İnsanımız, vatandaşlarımızın inancına, kültürüne saygılıyız, saygılı olacağız. Bütün arkadaşlarım zaten başta valilerimiz, illerimizde, ilçelerimizdeki kamu yöneticilerimiz bu hassasiyeti taşıyorlar. Bunu daha fazla arttıracağız. Vatandaşımıza da daha fazla sevgi, daha fazla şefkat göstereceğiz. Onların işlerini zorlaştırma değil, sorunlarını çözme ve onların daha fazla güvenini kazanmaktır. Vatandaşımızın devlete güveni çok önemlidir, o güvenin aracı arkadaşlar sizlersiniz. O güveni hep arttıracağız. Zaten terör odaklarının endişesi ve korkusu bu. Zemin kaybediyorlar. Vatandaş huzurlu bir hayat yaşamak istiyor. Gittikçe bu artıyor ve onlar bundan rahatsız oluyorlar. Onun için değişik ve yeni yollara başvuruyorlar" diye konuştu.

Toplantıda, güvenlik ve istihbari faaliyetlerde yeni yaklaşımlar, terör örgütünün özellikle halkın içine sızmasının önlenmesine yönelik çalışmalar, terörle mücadelede gelinen son noktada yeni mücadele yöntemleri, işsizliğin önlenmesi ve gençlerin istihdama yönelik kazandırılması, bölge ekonomisinin batıyla entegrasyonu konuları ele alınacak. Toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Müsteşar Yardımcısı Alim Barut, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Hüseyin Güçlü ile Diyarbakır, Mardin, Siirt, Van, Tunceli, Muş, Bingöl, Bitlis, Şanlıurfa, Hakkari ve Şırnak illerini kapsayan vali, emniyet müdürü ve il jandarma komutanları katıldı.

Toplantı akşam saatlerine kadar devam edecek.

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2007 Pazar 15:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?