5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da kadın konferansı

Diyarbakır Bağlar Belediyesi tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek olan kadın konferansı start aldı. 

Bağlar Belediyesi'nde düzenlenen konferansa Irak'tan gelen kadınlar da katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bu konferansta sorunlarını tartışacaklarını, ama aslında dünyanın bütün sorunlarının kendi sorunları olduğunu söyledi. 

Özsökmenler, "Kadına yönelik şiddet, namus cinayeti, milliyetçilik ve kadın üzerindeki etkileri, savaş, açlık ve yoksulluk bizim sorunlarımız. Bunların yükünü en çok biz çekiyoruz. Bütün dünyada kadına yönelik şiddet son derece fazla. Diyarbakır'da, Batman'da değil, Almanya'da, İsveç'te de kadına yönelik şiddet var. Meclis Araştırma Komisyonu'nun yaptığı araştırmaya göre, 2000-2005 yılları arasında bin 91 cinayet işlenmiş. Bunların 322'si namus adıyla işlenen cinayetlerdir. 'Töre cinayeti hep Kürtler'de var' diyorlar. Oysa şöyle bir gerçek var; Marmara'da, Ege'de, İç Anadolu'da bizden daha çok. Töre cinayetinin, namus cinayetinin, aile içi şiddetin sanki bir gruba aitmiş gibi gösterilmek istenmesine ve Diyarbakır'ın, Batman'ın böyle isimlendirilerek kriminalize edilmesine karşı çıkıyoruz. Biz bunları çözmek için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu. 

Özsökmenler'in ardından söz alan KDP Kürt Kadınları Birliği Genel Sekreteri Şhirren Amadi Fattah, konferansta Kürt ve Türk kadınlarının ne yapması gerektiğinin kararlaştırılması gerektiğini söyledi. Tüm kadınlarının baskı altında olduğunu söyleyen Fattah, "Zulme karşı haykıran kadınlara selam gönderiyorum. Çok mutluyum. Türkiye'de 81 ilden 18'inin belediye başkanı kadındır. Bu oranın artması çok önemlidir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2007 Salı 14:57:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet IP: 88.231.196.xxx Tarih : 13.03.2007 16:50:54
Her alanda bölücülük yapın bakalım kime fayda sağlayacak, siz biz ayrımı yapanlar bunun cezasını en acı şekilde yaşayacaklardır.