7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da kayıp 12 çocuğa ulaşıldı

Diyarbakır'da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı yurt ve yuvalara kayıtlı kayıp 34 çocuktan 12'si bulundu. Çocukların bir kısmının polis tarafından bulunarak kuruma teslim edildiği, bazılarının ise kendiliğinden geldiği belirtildi. Polis, bazı çocukları sokakta mendil satarken buldu.

Daha önce de aranan çocuklardan 1'inin 3 ay önce kapkaç suçundan tutuklanarak cezaevine girdiği belirlenmişti.

Valiliğin konuyla ilgili başlattığı çalışmalar sürerken polis, kayıp olduğu belirtilen çocukların bulunması için aramalarını sıklaştırdı.

Amasya'da gazetecilerin kayıp çocuklara ilişkin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye genelinde 600 ile 900 arasında kaçak durumunda olan çocuk bulunduğunu söyledi. Çubukçu, çocukların kayıp değil, kaçak olduğunun altını çizdi.

Kayıtları var, kendileri yok...

Malatya Çocuk Yuvası'ndaki şiddet olaylarının ardından, yurt ve yuvalarda başlatılan denetimler sırasında, Diyarbakır'da devlet korumasındaki 34 çocuğun 'kayıp' olduğu ortaya çıkmıştı.

Diyarbakır'da Valilik İnsan Hakları İl Kurulu tarafından oluşturulan komisyonların denetimleri sonucu hazırlanan raporda, yuva ve yurtta kayıtlı 18'i kız 34 çocuktan haber alınamadığı belirtildi. Çocukların 2003 - 2006 yılları arasında kaybolduğu, yurt sorumlularının durumu polise bildirmesine rağmen sonuç alınamadığı belirlendi.

Diyarbakır Valiliği ile Emniyet Müdürlüğü, çocukların bulunması için çalışma başlattı. Diyarbakır Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu Üyesi Mehmet Kaya, kayıplar arasında 2 - 3 yaşındaki çocukların da bulunduğunu belirtti. 

Meclis'e taşınmıştı

Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber, konuyu TBMM'ye taşımıştı. Amber'in İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği önergede şu sorular yer alıyordu:


Diyarbakır Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu üyesinin, çocukların akıbetini öğrenmek için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne yazılar yazdığı, ancak iki yıldır cevap verilmediği doğru mudur?


Eğer verilmediyse, yasal sorumluluk taşıyan personel hakkında ne gibi işlem
yapıldı ya da yapılacaktır?
CNN TURK
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 17:40:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?