3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da kene alarmı

Türkiye'de 'Kene' ısırmasına bağlı olarak ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından bu yıl ölenlerin sayısının 20'yi bulması üzerine tüm kentlerde öldürücü haşereye karşı etkin mücadele yürütülüyor.

Diyarbakır'da 2 kişi kene ısırması şüphesiyle tedavi altına alınırken, Büyükşehir Belediyesi öldürücü kene, akrep ve yılanlara karşı tarihi Suriçi semti ile 185 mezrada 90 kişilik ekipler ile biyolojik ve kimyasal ilaçlama yapıyor.
İç Anadolu ve Batı Karadeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde KKKA hastalığının görülmesi ve Diyarbakır'da da ölümcül hastalık virüsünü taşıdığından şüphelenilen 2 kişinin tedavi altına alınması, Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı'nı harekete geçirdi. Sağlık Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler, KKKA hastalığına yol açan popülasyonlara karşı etkin bir mücadele başlattı. 90 kişiden oluşan 14 ekip ile yürütülen çalışmalar sırasında sabahın erken saatlerinde tarihi Suriçi semti başta olmak üzere gecekondu mahalleleri, belediye sınırları içindeki 185 mezra ve vatandaşların hafta sonu piknik yaptıkları yeşil alanlarda ilaçlama yapılıyor.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, ilde KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden kişi olmadığını sadece 2 vatandaşın kene ısırması şüphesiyle tedavi altına alındığını, bu vakaların yakalandığı hastalığın sonucunun araştırıldığını söyledi.

KIRIM KONGA KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞININ BÖLGEDE YAYILMA RİSKİ YÜKSEK
Bölgede hayvancılık ilkel şartlarda yapıldığından KKKA hastalığının yayılma riskinin yüksek olduğunu belirten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı İlaçlama Müdürü Abdulkadir Korkutata, ilde kene ısırmasından kimsenin hayatını kaybetmediğini söyledi. Diyarbakır'da 130 bölgenin 15 gün arayla belirli periyodlarda sürdürülen çalışmalar ile sürekli ilaçlandığını aktaran Abdulkadir Korkutata, "Sıtma, şark çıbanı, sarı humma, denk humması ve menenjit gibi birçok hastalık etkeni taşıyan sivrisinek, tatarcık gibi vektörlere karşı 7 yıldan bu yana sürdürmekte olduğumuz çalışmalarımıza ek olarak son 3 yıl zarfında koruyucu önlem amacıyla olası vakalara karşı kene, yılan ve akrep mücadelesini de yürütüyoruz. Amacımız mücadelede bulunduğumuz popülasyonları kontrol altında tutmak, yaymış oldukları hastalıkları bedensel ve psikolojik rahatsızlıkları önlemektir" dedi.

KENE İLE MÜCADELE İÇİN 1 MİLYON 800 BİN YTL'LİK İLAÇLAMA İHALESİ YAPILDI
Diyarbakır'da ziraat mühendisleri gözetiminde haşereye karşı uygulanan ilaçlar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önerileri doğrultusunda yapılıyor. Mart ayı sonlarına doğru yürütülen çalışmalar Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ihalesini 1 milyon 800 bin YTL'ye alan Diyar A.Ş. firması tarafından yürütülüyor. Haşere ile mücadelede alınan etkin sonuçlara bağlı olarak ilde sıtma hastalığının yüzde 98 azaltıldığını kaydeden Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı İlaçlama Müdürü Korkutata, "Halkın paniğe kapılmamasına ve normal hayat akışının aksamamasına dikkat ederek sürdürdüğümüz kene mücadelesinde özellikle hayvancılık yapılan bölgelerdeki vatandaşların gerekli tedbirleri alması gerekir. Bölgenin çoğunluğunda tarım ve hayvancılığın çok ilkel şartlarda yapılması, hayvancılık alanlarının ve yerleşim birimlerinin iç içe olması ve hayvanlara karşı herhangi bir koruyucu önlem almamaları, özellikle hastalığın yayılma riskini diğer bölgelere göre çok daha fazla artırmaktadır. Yürüttüğümüz çalışmalarda temel
prensiplerimiz zararlı popülasyonları hedef almak, bunun dışında kalan canlılara zarar vermemek ve ekolojik dengeyi korumaktır" şeklinde konuştu.
İlde, Diyar A.Ş. firması tarafından yürütülen ilaçlama çalışmaları 90 kişiden oluşan 14 ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

..
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 14:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
deniz adılbeli IP: 88.231.138.xxx Tarih : 15.06.2008 13:58:54

ben de keneden çok korkuyorum. lütfen bir şeyler yapılsın.neolur.ben daha13 yaşındayım .ölmjek istemiyorum