7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da kuraklık göçü tehlikesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi DİSKİ’nin Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Ağaçe, küresel ısınmayla birlikte önümüzdeki 25 yılda su kaynaklarının azalacağını ve bu nedenle Diyarbakır’ın yeni bir göç dalgasına maruz kalacağını söyledi.

Birçok medeniyete beşiklik etmiş olan Diyarbakır’ın, bölgedeki son çatışmalardan dolayı aldığı göçün yarattığı sorunlarla boğuşurken, önümüzdeki dönemde küresel ısınmayla birlikte çevresindeki kuraklıklar nedeniyle göç alacağı belirtiliyor.

DİSKİ Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Ağaçe, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu Diyarbakır’ın ise Türkiye ortalaması içinde orta bir yerde bulunduğunu söyledi. Bölgeyi yeraltı su kaynakları ile iki ırmağın beslediğini belirten Ağaçe, Diyarbakır’ın diğer bölgelere göre daha şanslı olduğunu kaydetti. Ağaçe, yaptıkları projeksiyonlara göre, küresel ısınmayla birlikte önümüzdeki 25 yıl içinde, çevredeki su kaynaklarının azalması ya da tükenmesi nedeniyle Diyarbakır’ın yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

KAYITDIŞI ÇOK

Ağaçe, halen 32 kilometre uzaklıktaki Dicle Barajı’ndan su getirdiklerini, bunu Ergani Yolu üzerindeki İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde birçok işlemden geçirdikten sonra kente verdiklerini anlattı. Diyarbakır’a günde 200 bin ton su verdiklerini belirten Ağaçe, yüksek olan kayıt dışı su kullanım oranını azaltmak için çaba içinde olduklarını söyledi. Avrupa’da kayıt dışı kullanım oranının yüzde 10, Türkiye ortalamasının ise yüzde 35-40 civarında olduğunu hatırlatan Ağaçe, “Biz de yüzde 71 olan kayıt dışı su kullanımını yüzde 61’e indirdik. Ama hedefimiz Türkiye ortalamasını yakalamak” dedi.

SUYU İDARELİ KULLANIN

Mahmut Ağaçe, suyun idareli kullanılmasının gelecekte yaşanacak sıkıntıları azaltabileceğini vurgulayarak, “Önce sabunu elimize almalıyız, sonra musluğu açmalıyız” dedi. İdareli su kullanımının bir kültür haline getirilmesi için herkesin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyleyen Ağaçe, “Mesele sadece gelen su faturasını ödemek değildir. Mesele suyun az tüketilmesidir” diye konuştu.

KÖYLERE YERİNDE ÇÖZÜM

DİSKİ İçme Suyu Şebeke Bakım Şube Müdürü Eşref Dağdelen de, son yasa ile Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan 97 köy ile buna bağlı 250 mezranın su sorunu bulunduğunu ve bunu yerinde çözmeye çalıştıklarını söyledi. Dağdelen, bu yerleşim birimlerinin yüzde 30’unda mevcut su kaynaklarının yetersiz olduğunu vurgulayarak, kentten su götürmenin maliyetine dikkat çekti.
ANKA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2006 Çarşamba 10:26:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?