3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Lazca şarkılar

Diyarbakır Geceleri'nde, Kürtçe şarkılar yerini Lazca şarkılara bıraktı.


Karadeniz yöresinin en çok beğenilen şarkılarından 'Divane Aşık Gibi' türküsünün Kürtçe versiyonu çıktı.

24 yıl boyunca çıkardığı 9 albümle müzik dünyasında önemli bir çıkış yakalayan Diyarbakırlı türkücü Kadir İpek, son albümünde Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Zazaca ve Lazca'ya yer vermesi kaset satışlarını artırdı.

Diyarbakır Kervansaray Otel'de sahne alan İpek, Hemşince olan, "Divane Aşık Gibi" türküsünü eğlenmeye gelen yöre halkına Kürtçe olarak seslendiriyor.Gece geç saatlere kadar vatandaşlar davul zurna eşliğinde halay çekip türküler eşliğinde eğleniyor.


Türkülerin bir ülkenin DNA testi olduğunu belirten türkücü Kadir İpek, Türkiye'de farklı kimliklerin bir arada yaşamasının büyük bir zenginlik olduğunu söyledi.

16 yaşından beri profesyonel anlamda müzik ile uğraştığını anlatan İpek, şöyle konuştu: "Daha önce çıkardığım albümlerde sadece Türkçe yer alıyordu ancak son iki kasetimde Kürtçe ve bölgede konuşulan farklı dillere yer verdim. 2007 yılında çıkardığım albümde Karadeniz yöresine ait Divane Aşık Gibi türküsünün son dörtlüsünü orijinalini bozmadan Kürtçe'ye çevirerek seslendirdim bu türküyü Kürtçe versiyonda ilk okuduğumda insanların çok hoşuna gitti. Ben bile bu ilgiye çok şaşırdım."


Sanatçı İpek, birçok şarkısının video paylaşım sitesi olan Youtube'de en çok tıklanan dosyalar arasında yer aldığını belirterek şöyle konuştu: "Kürtçe seslendirdiğim bir şarkım şu günlerde Hollanda'nın en büyük eğlence merkezlerinde çalıyor olması beni mutlu ediyor. Önümüzdeki yıllarda da çıkaracağım albümlerde farklı dillerde yer vermeyi düşünüyorum"


24 yıl boyunca 9 kaset çıkaran 41 yaşındaki Kadir İpek, en çok satan albümünün 480 bin olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2008 Pazar 14:04:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?