8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da sel felaketi

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde meydana gelen sel felaketi başlatılan kurtarma çalışmalarında 54 kişinin kurtarıldığı öğrenildi. Bu arada aşırı yağışlar sebebiyle Diyarbakır-Mardin Karayolu tamamen trafiğe kapandı. Çok sayıda kayıp vatandaşın olduğu ilçe merkezinde bulunan dere yatağındaki çok sayıda evin sele kapıldığı bildirildi. 

Bismil ve Çınar ilçelerinde akşam saatlerinde etkili olan yağmur sonrası sel felaketi yaşandı. İlçedeki bazı mahalleler ve dere yatağındaki evler sel suları altında kaldı. Selden kurtulmak amacıyla evlerinin damına çıkan onlarca vatandaş jandarma ve sivil savunma ekipleri tarafından kurtarıldı. Sel sebebiyle Diyarbakır-Mardin karayolu tamamen trafiğe kapatıldı. Selin vurduğu yolda meydana gelen heyelan sonucu yol kullanılamaz hale gelirken, çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Ayrıca sivil savunma ekipleri tarafından Mardin-Diyarbakır karayolunu yıkarak suyun tahliyesini sağladı. 

Çınar İlçesi'nde Cumhuriyet Mahallesi başta olmak üzere birçok mahalle ve bazı köylerde yaşanan sel felaketi yüzünden ciddi zararlar meydana geldiği bildirildi. Çınar Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Yatılı ilköğretim okulu öğrencilerinin tümünün hemen kurtarılıp öğretmenevine ve Çınar Lisesi'ne sevk edildiğini belirtti. 

Bismil'in Dicle, Bozkurt ve Şentepe mahallelerinde yağan aşırı yağmur sebebiyle oluşan sel felaketi sonrası zarar tespit çalışmalarına yarın sabahtan itibaren başlanacağı belirtildi. 

Bu arada Çınar'a giden Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay İsmet Eroğlu, çalışmaları yönetti.

18'İ ÇOCUK 54 VATANDAŞ KURTARILDI
Diyarbakır Valisi Efkan Ala, saat 22.45 sıralarında toplantı salonunda basın açıklamasında bulundu. Vali Ala, iki ilçede hafif şekilde sel meydana geldiğini ifade ederek, "Çınar'da daha önemli tedbir almamız gereken bir durum sözkonusu. 18'i cocuk toplam 54 vatandaşımız tahliye olmuştur. Tahliyeler askeri helikopterle yapılıyor. Ayrıca yerden kurtarma botlarıyla kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Yol açılmıştır. Yollarda tahribat vardır. Herhangi bir can kaybı olmadan kurtarma sağlanmıştır. Bütün güvenlik güçlerimiz bütün devletin görevlileri işbirliği içerisinde olabilecek her türlü ihtimali değerlendirerek, gerekli tedbirleri almıştır. Çalışmalar sürüyor. Şuna kadar çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olmadığımızı gösteriyor. Selin etkili olduğu kırsal kesimde hangi sorunlarla karşılaştığımız yarın sabah daha net göreceğiz. Herhangi bir sorun görünmüyor. Sürekli çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki 24 saat içerisinde yağışların devam edeceği bilgisinin altını çiziyoruz. Bütün ilçelerde kriz merkezleri oluşturulmuştur. Vatandaşlarımızın daha yüksek yerlere çıkması konusunda uyarılar yapılmaktadır. Toplam tahliye edilen 54 kişidir. Çok az sayıda kişi var. Yarım saat içerisinde onları da bitireceğiz. Okullarımızı açıp, vatandaşlarımızın bir kısmını okullara götürdük" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2006 Çarşamba 01:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
servet altun IP: 85.102.207.xxx Tarih : 3.11.2006 14:52:01
adıyaman da öniversite okuyan diyarbakırlı biri olarak diyarbakırda yaşanan sel felaketi nedeniyle tüm diyarbakıra geçmiş olsun diyor ve felakete hayatını kaybeden insanlarımızın ailelerine başsağlığı dileyerek alah sabır versin diyor acınızı paylaşıyoruz ayrıca yetkilileride önlem alamadıklarından dolayı kınıyoruz