7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da STK'lar 'evet' dedi

DİYARBAKIR'DA 495 STK ADINA 'EVET' ÇAĞRISI YAPILDI

BDP, 12 Eylül günü yapılacak olan referandum için boykot çağrısını sürdürürken, Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde bir araya gelen 495 sivil toplum kuruluşunun (STK) oluşturduğu Gönül Köprüsü Derneği temsilcileri tarafından 'Evet' çağrısı yapıldı.

12 Eylül günü yapılacak olan yeni Anayasa referandumu için partiler, mitingler düzenlerken BDP ise referandumu boykot çağrıları yapıyor. Diyarbakır'da BDP'nin boykot çağrılarına karşılık olarak 495 STK adına 'Evet' çağrısı yapıldı. E Tipi Cezaevi önünde toplanan 495 STK'nın oluşturduğu Gönül Köprüsü Derneği ve Sivil Dayanışma Platformu temsilci ve üyeleri tarafından ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Yaşadığımız bu tarihi süreçte demokrasi ve hukuk ekseninde ülkemizi yeniden yapılandırma sürecine katkı sağlamak, huzur ve barışı, birlik ve beraberliği koruyarak yeni demokratik ve sivil bir Anayasa talebini toplamda canlı tutmak ve Anayasa paketine 'Evet 'demek için buradayız. Kürt sorunu demek 12 Eylül Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi demektir. Demokratik açılım diyecek isek Diyarbakır Askeri Cezaevi ile hesaplaşmak gerek" denildi.

Açıklamada 12 Eylül askeri darbesinin ardından Diyarbakır Askeri Cezaevi'ndeki işkence ve kötü muamalelere değinilerek, "Bu cezaevinde 28 işkence çeşidi uygulandığını bizler biliyoruz. Şimdi tüm bunların yapılmadığını iddia edenler var mı? Buyursunlar ve gelsinler buraya. Burada işkence yapanlara ve ilerde yapacaklara hesap sormak gerekmez mi? Diyarbakır Askeri Cezaevi, Ebu Gureyb Cezaevi demektir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada platform ve dernek olarak, cezaevinde işkence görenler ve yakınları için 'Evet' diyecekleri kaydedilerek, "Dün yakınlarımızı inletenlere, bizler hesap sormak adına 12 Eylül'de 'Evet' diyeceğiz. 'İşkenceye Hayır' diyerek kendilerini yakanlar adına bu pakete bizler Evet diyeceğiz. Etnik kökenlerinden dolayı işkence gören her birey için 'Evet' diyoruz. Coğrafyamızda yıllarca kan, gözyaşı, işkenceler, faili meçhum cinayetler, köy boşaltmalar yaşandı; tüm bunları yaşayan bölge halkını bu pakete

'Evet' demeye çağırıyoruz. Sol ve sağ görüşe sahip olanların, demokrat ve muhafazakarların, Kürtlerin ve Türklerin, ülkesini ve devletini sevenlerin, hak ve özgürlüklerden yana olanların 'Evet' diyerek ortak duruş sergilemesi gereken bir meseledir" görüşü dile getirildi.

Basın açıklamasının ardından İnsani Erdem Hareketi Başkanı Ahmet Ay, basın açıklamasını Kürtçe ve Zazaca okuyarak vatandaşları referandumda 'Evet' demeye çağırdı.

DİYARBAKIR'DA 495 STK ADINA 'EVET' ÇAĞRISI YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 13:21:05
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 15:01:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?