5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın sorunu, göç ve yoksulluk

Diyarbakır İş Adamları Derneği (DİSİAD) tarafından iş dünyasına yönelik yapılan anket çalışmasında, Türkiye'nin en büyük sorununun bölgesel eşitsizlik, Diyarbakır'ın en büyük sorununun ise, göç ve yoksulluk olduğunu vurgulandı.

Anket çalışması sonuçlarına göre bölgede kadın yatırımcı oranı yüzde 5.4 seviyesinde olurken, Diyarbakır'da yatırımların yapılamamasında medyanın etkisinin yüzde 42 olduğu saptandı.

DİSİAD tarafından il genelinde iş dünyasına yönelik uygulanan anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 93 firma sahibi ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankette 48 soruya cevap veren firma sahiplerinin yüzde 76'sının bölgeye uygulanan devlet desteklerinden haberdar olduğunu belirlendi. Ankette, yatırımcıların yüzde 89.25'i bölgeye uygulanan teşvik yasalarını yetersiz buluyor. Firmaların yüzde 59'unun mevcut teşvik yasalarından yararlanamadığı, yatırımcıların yüzde 6.45'inin teşvik belgesinden, yüzde 16.13'ünün hem teşvik belgesinden hem de 5084 sayılı yasadan, yüzde 18.28'inin ise 5084 sayılı yasadan yararlandığı ortaya çıktı.

EN BÜYÜK SORUN GÖÇ

Diyarbakır'da 10 ve daha fazla işçi çalıştıran firma sahipleri ile bire bir yapılan anket çalışmasında firma sahipleri Türkiye'nin çözülmesi gereken en önemli sorununun bölgesel eşitsizlik, Diyarbakır'ın çözülmesi gereken en önemli sorununun ise iç göç ve yarattığı yoksulluk olduğunu dile getirdiler. Diyarbakır'ın problemlerinin çözümünde ise bütün yerel birimlerin koordinasyon içerisinde çalışması gerektiği görüşü savunuldu. Firma sahipleri, ''Türkiye'nin en büyük sorunu nedir?'' sorusuna yüzde 31 ile bölgesel eşitsizlik , yüzde 28 ile enflasyon ve işsizlik, yüzde 28 oranında demokratikleşme ve yüzde 3 oranında rüşvet cevabını verdi. ''Diyarbakır'ın en büyük sorunu nedir?" sorusuna ise yüzde 36.6 iç göç ve yarattığı fakirlik, yüzde 24.7 işsizlik ve yüzde 6.5 kültürel ve sosyal haklar yanıtı verildi.

TERÖR OLAYLARI YATIRIMLARI ETKİLEMEDİ

Diyarbakır ilinde alınan örneklemeye göre, küçük, orta ve büyük ölçekteki firma sahiplerinin çoğunlukla erkek, 35 yaş üzeri ve eğitimli olduğu saptanırken, işletme sahibi kadınların yüzdesi ise 5.4'te kaldı. Yapılan ankette, kadınların toptan, perakende, ticaret, otel, lokanta ve hizmet sektöründe faaliyet gösterdikleri ortaya çıktı. Anketteki bir diğer çarpıcı nokta ise, 1961- 1970 yılları arasında Diyarbakır'da sadece 1 firma kurulurken, bölgede terör olayları nedeniyle çatışmaların en yoğun olduğu 1991- 2000 yılları arasında 41 firma, terör olaylarının azalma gösterdiği 2000 ile 2007 yılları arasında ise 32 firma kuruldu.

İŞ ADAMLARI MEDYADAN RAHATSIZ

''Diyarbakır'da neden yatırım yapılmıyor?'' sorusunu cevaplayan firma sahiplerinin yüzde 42'si medyayı sorumlu tuttu. Ankete katılan firma sahiplerinin yüzde 24'ü ise kentin ekonomik ve politik istikrarsızlığını gösterdi. Ankete katılan iş adamlarının yüzde 70.97'si gelecek 5 yılda yatırım yapmayı planlarken, yüzde 29.3'ü ise yeni yatırım yapmayı düşünmüyor. Anket sonuçlarının son derece düşündürücü olduğunu ifade eden Diyarbakır İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk ise şöyle konuştu: "Anket çalışmasını Diyarbakır ilinde firmaların faaliyet alanları ve kurumsal yapılarının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı pazar paylarını ve ticari ilişkide bulundukları bölgeleri belirlemek ve Diyarbakır'daki yatırımcıların yatırım eğilimlerini ve yatırım yaparken karşılaştıkları temel problemleri saptayarak bu konularda çözüm önerileri geliştirmek için yaptık. 2007 yılı itibari ile sanayi, ticaret ve hizmet sektörleri ile güncel yapılan çalışmalar, çözüm önerileri için başta Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri olmak üzere Türkiye'deki 200 kurum ve kuruluşa gönderilecektir".

İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 17:18:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahmut salık IP: 78.165.50.xxx Tarih : 26.10.2008 19:21:39

ben erganili olduğumdan böyle olayları yaşamışaımdır benim yorum katkı ve kazanç ları birleştirme