7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakırlı kadınlara destek

Eureko Achmea Vakfı tarafından 100 bin euroyu aşan finansal destekle Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde açılan Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) sayesinde Diyarbakırlı kadınlar eğitim alacak ve el emeklerini değerlendirip para da kazanabilecek.

Diyarbakırlı kadınların sosyal ve ekonomik hayatın içinde daha aktif olmalarını amaçlayan Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde cuma günü açıldı. ÇATOM, Eureko Sigorta'nın sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Eureko Achmea Vakfı tarafından sağlanan finansal destekle; Eureko Sigorta, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Çermik Kaymakamlığı'nın işbirliği ile hayata geçirildi. ÇATOM sayesinde yöre kadınları çeşitli konularda eğitim alacak, emeklerini değerlendirerek para da kazanabilecekler.
Eureko, ÇATOM'un 3 yıl boyunca cari giderlerini karşılayacak. Eureko Achmea Vakfı tarafından ilk aşamada 75 bin euroluk bir kaynak sağlanırken, önümüzdeki 2 yılda da 15 bin + 15 bin euro olmak üzere toplam 30 bin euroluk bir kaynak sağlanacak. GAP Bölge Kalkınma İdaresi de park ve bahçe düzenleme faaliyetleri için 100 bin TL'lik kaynak aktaracak.

8 ana programdan oluşuyor
Eureko Sigorta bünyesinde sosyal sorumluluk projelerinin oluşturulmasında aktif rol oynayan Eureko Gönüllüleri de Çermik'teki eğitimlere katılacak. Diyarbakırlı kadınlara yönelik ÇATOM'da yer alacak programlar, "eğitim programları", "sağlık programları", "gelir getirici ve kadın istihdamını/girişimciliğini destekleyici programlar, "okul öncesi eğitim programları", "çocuk okuma odaları", "sosyal destek programları", "sosyal sorumluluk programları", "kültürel-sosyal etkinlikler" gibi 8 ana programdan oluşuyor. Eğitim programları arasında okuma-yazma, anne eğitimi, ev ekonomisi ve beslenme gibi programlar yer alıyor.

Mikro finansman değil
Programlar, kadın girişimciliğini özendirmek ve kadınların işgücüne katılımını da artırmaya yönelik. Ancak, programlar uygun koşullarda kredilerle bireyleri girişimci yapmaya yönelik "mikrofinansman"ı içermiyor, yani programların kredi bacağı yok.
Eureko Sigorta'nın ÇATOM projesi ile ilgili görüşlerini açıklayan Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, kadınların işgücüne katılım oranının AB ülkelerinde yüzde 60 olduğunu belirterek, bu oranın Türkiye'de yüzde 20, Diyarbakır'da ise sadece yüzde 4 düzeyinde olduğuna dikkat çekti. Utkueri, "ÇATOM projesiyle genç kızlarımız ve kadınlarımızın hem ekonomik hem de sosyal hayata daha aktif katılmaları sağlanacak" dedi. Türk sigorta sektöründe bu yıl teknik sonuçların daha da bozulacağını belirten Utkueri, 2009 yılı sonunda nominal anlamda yüzde 2-3 düzeyinde büyüme gerçekleşebileceğini söyledi. Utkueri, Eureko Sigorta'nın pazar payını da 2008 yılı sonundaki yüzde 4,9'luk seviyede bu yıl sonunda yüzde 5,5-6 aralığına yükselmesini hedeflediklerini kaydetti.


Merkez sayısı 35'e çıktı
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde açılan ÇATOM'la birlikte merkez sayısı da 35'e yükseldi.
GAP Bölgesi'nde daha çok kırdan göç etmiş yoksul hanelerin yaşadığı mahallelerde ve ilçe merkezlerinde kurulan ÇATOM'lar kadınların sorunlarının farkına varmalarına, tanımlamalarına ve çözümü için inisiyatif kullanabilmelerine fırsat yaratmalarını; kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini arttırmayı; kadını güçlendirerek fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı ve katılımcı toplum kalkınması temelli tekrarlanabilir model/modeller geliştirmeyi hedefliyor.


Eureko Achmea Vakfı Koordinatörü Vim Stille
Son 3 yılda 9 milyon euroluk destek
Eureko Achmea Vakfı ile ilgili bilgiler veren Eureko Achmea Vakfı Koordinatörü Vim Stille, Vakfın 3 yıl önce kurulduğunu ve Eureko B.V.'nin her yıl net karının yüzde 0,5'inin Achema Fonu'na aktarıldığını söyledi. Bu fon aracılığı ile hem gelişmekte olan hem de Eureko B.V. şirketlerinin yer aldığı ülkelerde sosyal sorumluluk projelerinin desteklendiğini belirten Stille, son 3 yılda tüm dünyada desteklenen proje tutarının 9 milyon euro büyüklüğünde olduğunu kaydetti. Eureko Achmea Vakfı, daha önce de Türkiye'de görme engellilerini topluma kazandırmaya yönelik bir projeyi desteklemişti. ÇATOM protokolü, Eureko Sigorta ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi arasında, 25 Mayıs'ta İstanbul'da imzalanmıştı.

Güneydoğu'ya desteğimiz artacak
Diyarbakır Çermik'te cuma günü gerçekleştirilen törene, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır Valisi Avni Mutlu, T.C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Çermik Kaymakamı Murat Erkan ve Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri katıldı. Törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümet olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne verdikleri öneme dikkat çekti. Bölge için 19-20 milyar TL'lik ilave bir kaynak yaratıldığını ifade eden Yılmaz, başta sulama olmak üzere ulaştırma ve altyapı yatırımlarına ağırlık vereceklerini söyledi. Türkiye'de kadınların sosyal, siyasi ve ekonomik hayata daha fazla katılmalarının da gerekli olduğunu ifade eden Yılmaz, ÇATOM gibi kuruluşların bu açıdan çok önemli olduğunu vurguladı.

Referans
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 18:21:26
Güncelleme :17 Haziran 2009 Çarşamba 00:49:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?