8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Doğu bölgeleri yatırım bekliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl, 2007 yılında bölgeye çok ciddi yatırımlar beklediklerini belirterek, hükümetin yatırım yılı ilan ettiği 2007 yılının bölge için bir fırsat olduğunu söyledi. 

Hükümetin yerli ve yabancı yatırımların bir bölümünü bölgeye kaydırmasını istediklerini vurgulayan DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, bu konuda bölge milletvekillerinin de yeterli çabayı göstermelerini istedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan 16 ilin Türkiye'nin en geri kalmış illeri konumunda olduğuna dikkat çeken Akyıl, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi, maalesef yıllarca ihmal edilmiştir. Bölgede oldukça genç bir nüfus var. Bu genç nüfusa istihdam alanları açmak gerekir. Türkiye'nin en geri kalmış illeri bu bölgede. Bölgemizde 16 il, Türkiye'nin en gerisinde kalan illerdir. Bu geri kalmışlığın giderilmesi için 2007 yılında bir nebze de olsa yatırımların bu bölgeye yönlendirilmesi konusunda hükümete çağrıda bulunuyoruz. Özellikle tarım ve hayvancılığa dayalı sanayiinin gelişmesi için bürokrasi engelinin ortadan kaldırılması ve mevzuatların doğru yapılması gerekmektedir'' dedi. Akyıl, bölgenin cazip hale getirilmesine yönelik seferberliğin başlatılmasını bölge işadamları olarak talep ettiklerini kaydetti. 

Hükümetin 2007 yılını yatırım yılı olarak ilan etmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Akyıl, ''Yılların ihmalinin giderilmesi için hükümetin yatırım yılı ilan ettiği 2007'de bölgenin cazip hale getirilmesi gerek. Bölgedeki genç nüfusa istihdam alanının açılması için bir an önce çalışmaların başlatılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Hükümetin, bölgede başta eğitim ve sağlık olmak üzere yaptığı ılımlı çalışmaları da takdirle karşılıyoruz. İşsizlik ve istihdam sorununun, ülkenin sorunu olduğunu biliyoruz. Ancak yılların vermiş olduğu ihmal bu bölgeyi, ülkenin en geri kalmış bölgesi konumuna getirmiştir. 2007 yılında yerli ve yabancı yatırımların bir bölümünün bölgeye kaydırılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Bölgenin ekonomik anlamda kalkınması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini her platformda dile getirdiklerini söyleyen Akyıl, "Geri kalmışlığın ortadan kaldırılması ve 2007 yılında bölgeye yatırımların gelmesi için bölge milletvekillerinin, işadamlarımızın, kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin yeni yılda daha büyük çabalar sarf etmelerini istiyorum" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2006 Salı 15:31:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?