8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

DOSİAD'tan 75 gence iş imkanı

DOSİAD'DAN 75 GENCE İŞ İMKANI

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) tarafından yürütülen "Diyarbakır Mermer Sektörü Ara Eleman İhtiyacı Sorununu Çözüyor" projesiyle 75 genç işsiz mermer firmalarında göreceği eğitimin ardından işe yerleştirilecek.

DOSİAD öncülüğünde yürütülen Genç İstihdamın Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında "Diyarbakır Mermer Sektörü Ara Eleman İhtiyacı Sorununu Çözüyor" projesinin tanıtımı yapıldı. Proje ile Diyarbakır'daki mermer sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının çözümüne katkıda bulunarak sektörün verimliliğini arttırmak amaçlanıyor. Projenin hedeflerinden bir diğeri de Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 14 adet mermer fabrikası olmak üzere toplam 23 mermer fabrikası ve 41 mermer ocağının nitelikli eleman

ihtiyacını karşılayacak Mermer Mesleki Eğitim Merkezi'ni kurarak istihdam yaratmak. Projede 75 genç işsiz 8 ay süresince mermer firmalarında eğitim görecek. Proje sonunda bu gençlerin yüzde 80'i işe yerleştirilecek. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki DOSİAD binasında yapılan tanıtım toplantısına Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve işadamları katıldı. Proje koordinatörü İlhami Birkan projenin tanıtımını yaptı. Diyarbakır Mermerciler Madenciler Derneği ve DOSİAD'ın proje

ortakları olduğunu söyleyen Birkan, proje sonunda Mermer Mesleki Eğitim Merkezi'nin kurulacağını anımsatarak projenin sürdürülebilir olduğunu belirtti. DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç da Türkiye'de her yıl 600 bin gencin işsizler ordusuna katıldığını hatırlatarak sorunun çözümü için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi. Özkılıç, ayrıca Organize Sanayi Bölgesi'nin yaşadığı sıkıntıları paylaştı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuşmasında 145 iş günü sonunda 75 gencin her birinin kolunda bir altın bilezik taşıma imkanına sahip olacağına vurgu yaparak emeği geçenlere teşekkür etti. Baydemir, "Bu çalışmalarınızın bundan sonraki zaman dilimi içerisinde projenin yanında olacağımızı, paydaşı olacağımızı ifade etmek istiyorum" dedi.

Diyarbakır'da şu an halihazırda üretim yapan yerlerin istenilen oranda olmadığına dikkat çeken Baydemir, çok sayıda potansiyel ve işkolu olmakla birlikte henüz olması gereken somut, yeterli üretim mekanizmalarına sahip olunmadığını söyledi. Bu tablonun Diyarbakırlılar tarafından kabul edilebilir olmadığını söyleyen Baydemir "Bunu elbirliğiyle değiştirmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

Doğada hiçbir kaynağın sınırsız olmadığına dikkat çeken Baydemir şunları söyledi:

"Karacadağ'daki bazalt taşı da sonsuz değildir, mermer rezervleri de sonsuz değil. Dolayısıyla bu sektörde üretim yapanlar aynı zamanda bu dağın içerisinde bulunan mermer rezervinin tükenebilir olduğunu ve sadece bunun kullanım hakkının bize ait olmadığını, gelecek kuşaklara da ait olduğunu asla göz ardı etmemesi lazım. Mermeri çıkarırken doğanın kendisini tahrip etmemeliyiz. Aldığımız kaynağın karşılığında tekrar doğadaki o yarayı sarmak için bir takım sosyal sorumlulukları yerine getirmenin çabasını

ortaya koymalı, çevre dostu bir perspektifi de artık yerleştirmeliyiz."

Mermeri çıkarttıktan sonra işlenmesi için başka yerlere gönderilmesine karşı olduğunu kaydeden Baydemir, "Bu kentte mermeri çıkartıyorsak, işletmesini de bu kentte yapalım. Ben o işadamlarına daha büyük değer veririm" dedi.

Mermerin Diyarbakır'da işlenmesinin 5 kişinin istihdamının 55 kişiye çıkartılması anlamına geldiğini hatırlatan Baydemir, "Fabrikanın burada kurulması, burada paketlenip öyle satılması kente daha büyük bir katma değerin girmesi demektir. Bunu başarabilirsek biz 75 kişiyi eğitmeyeceğiz. Her yıl ya da altı ayda bir 175 kişiyi eğitme ihtiyacını duyacağız" şeklinde konuştu.

Baydemir, geleceğe dair umutlu ve heyecanlı olduğunu ifade ederek, "Bu kentin tüm dinamikleri ne kadar çok ortak amaç, ortak hedef doğrultusunda gücünü birleştirirse yarınlara umutla bakabildiğimiz günler çok daha yakındır" diye konuştu. Yoksulluk ve işsizliğin bu kentin kaderi olmayacağının altını çizen Baydemir "Birbirimizi sevmeme ve haz etmeme bu kentin kaderi değildir, olmayacaktır. İnsan eliyle yaratılmıştır ve insan eliyle de bunları ortadan kaldıracağız" dedi.

Vali Mustafa Toprak ise mermerciliğin en önemli sektör olduğunu, 2011 sonu itibarıyla bu sektördeki iş istihdamının 6 bin kişiye ulaşacağını söyledi. Toprak, çevre bilinci konusunda Baydemir'e katıldığını belirterek, mermer rezerv kaynaklarının sınırlı olduğunu ve tasarruflu verimli ve etkin biçimde kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Proje tanıtım toplantısı konuşmaların ardından verilen kokteylle devam etti.

DOSİAD'DAN 75 GENCE İŞ İMKANI
DOSİAD'DAN 75 GENCE İŞ İMKANI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2011 Salı 11:54:00
Güncelleme :8 Şubat 2011 Salı 23:15:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?