5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

DTP'den Mir Mehmet Fırat'a cevap

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ı sert dile eleştirerek, "Biz insanları dağdan indirmeye çalışıyoruz. Sayın Fırat insanları dağa göndermek istiyor. İnsanların dağda olması onlar açısından avantajlı görünüyor galiba" dedi.


DTP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, partilerine yapılan eleştirilere yanıt verdi. Demirtaş, "Bütün engellere rağmen yıllar sonra Meclis'e girmiş olmamız büyük bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirmek yerine geri yaklaşımlarla bizim meşruiyetimizi tartışmaya açmaları üzücüdür" dedi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, "DTP başka yerlerden yönetiliyor. Ya legalleşecekler ya da diyecekler biz dağa çıkıyoruz" açıklamalarının üzücü olduğunu ifade eden Demirtaş, "Bu iddialarda bulunanlar bunları ispatla yükümlüdür. DTP, karar mekanizmaları beli olan, Anayasa çerçevesinde kurulmuş şeffaf bir toplum kitle partisidir. Ne yaptığımız herkesin gözü önünde cereyan ediyor. Bu nedenle oradan veya buradan yönetiliyor, kararları şuradan alıyor şeklinde ithamlar, taleplerimize cevap vermek yerine bizi karalamaya yönelik kararlarımızı görmezden gelen bilinçli bir tavırdır. Sayın Fırat insanları dağa çağırıyor. Çok ilginç. Biz insanları dağdan indirmeye çalışıyoruz. Kendisi dağa çıkarmaya çalışıyor. Dağa çıkma konusunda Fırat, neyi kast ettiğini doğrusu bunu anlamakta zorluk çektik. Kendisi bu konuyu biraz daha açarsa belki yardımcı olabiliriz. İnsanların dağda olması onlar açısında daha mı avantajlı görünüyor. Bilemiyorum" dedi.


TBMM'de bulunan partiler arasında lider sultası olmayan tek parti olduklarını vurgulayan Demirtaş, "Biz meşru alanda demokrasi siyaset tavrımızı sürdüreceğiz. Elbette ki bunu yaparken de kendi tabanımızda seçmenlerimiz il, ilçe yönetimiyle tartışarak kara alacağız. Bunda bir tuhaflık yok. Elbette parti genel başkanımızın iki dudağı arasında olmayacak. Genel başkanda bu konuda toparlayıcı olur son sözü söyleyen bütün kararları tek başına alma konumunda değildir. Bu nedenle herkesin Demokratik Toplum Partisi DTP'yi değerlendirirken kendi içlerinde demokrasiyi uygulasınlar daha anlamlı olur "diye konuştu.


Türk Silahlı Kuvvetlerinin Doğu ve Güneydoğu'da PKK terör örgütüne yönelik sürdürdüğü operasyonları kaygı verici olduğunu söyleyen DTP Grup Başkan Vekili Demirtaş, "25 yılı aşkın bir süredir bölgemizde devam eden çatışmalar artık farklı bir metotla sonlandırması gerekiyor. Çatışmalar ile silahlı operasyonlar ile bunu çözmek sonuç vermiyor. Bu yöntem denendi ve 25 yıl boyunca bunun dışında farklı bir yöntemle denemek gerekiyor. Belki örgütünde silahları tamamen bırakabileceği bir süreci başlatmak için demokratik siyaset yöntemi ile kullanmak gerekiyor. Bu doğrudan ille de örgütle oturup konuşmak muhataplık kabul etme meselesi değil, operasyon dışında silah dışında bir sivil siyasi çözüm gerekiyor. Bu da meclis çatısı altında gerçekleşecek reformlar mümkün olabilir. Ben öyle sanıyorum ki eğer siyasetçiler kendi işini yapar Türkiye'yi daha fazla demokratikleştirirse Türkiye'nin gündemine artık çatışmalar çıkacak ve her gün Güneydoğu'da yaşanan çatışma haberleri ile uyanıp bu acılarla karşılaşmayacağız.


Hepimizi derinde yaralayan çatışmalardır. Geleceğe dair derin kaygılarımızı yaratan çatışmalardır" şeklinde konuştu.


28 Ekim tarihinde DTP'nin olağan üstü kurulunda mecliste 5 yıl boyunca yapacakları çalışmaları karar bağlayacaklarını kaydeden DTP'li Demirtaş, "Türkiye'deki demokratikleşme süreci başta olmak üzere Türkiye'nin her bir köşesinde yaşanan temel sorunları meclise taşıyacağız.Bütün enerjimizi sarf edeceğimiz tek konu olmayacak. Ekonomik, işsizlik istihdam ,kamu yatırımları, çevre, kadın ve insan hakları sorunları dışında elbette bölgemizde yaşanan silahlı çatışmaların durması konusunda politikalarımız ve Meclis çalışmalarımız olacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 19:12:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?