7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

DTP’li Başkana soruşturma izni

DİYARBAKIR’ın merkez Kayapınar Belediyesi’nin DTP’li Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, ilçeye Kürtçe ve Zazaca ışıklı tabebalar astırdığı gerekçesiyle savcılığın başvurması üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı geçen Ramazan Bayramı’nda Kayapınar’a Kürtçe ve Zazaca, ‘Bayramınız kutlu olsun’ yazılı ışıklı tabelalar astıran DTP’li Belediye Başkanı Zülküf Karatekin hakkında soruşturma başlatılması için İçişleri Bakanlığı’ndan izin istedi.

Bakanlık, belediye ve başkanın görevilerinin sayıldığı belediye kanununda ve mevzuatlarda yer almadığı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle soruşturma izni verdi. Bunun üzerine savcılık, “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunun koyduğu yasaklara ve yükümlülüklere aykırı hareket etmek’, ‘görevi kötüye kullanma’ gerekçesiyle soruşturma başlatıp, 10 gün içinde savunmasını vermesini istedi. Karatekin, daha önce de 2007 yılında Kürtçe ve Zazaca bayram mesajı astığı gerekçesiyle Asliye Ceza Mahkemesi’nde 3 yıldan 6 yıla hapis istemiyle yargılanması sürüyor.

Soruşturmanın ardından Kayapınar Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Devletin kaynaklarıyla TRT Şeş Kürtçe yayın yaparken, DTP’li belediyelerin Kürtçe afiş, bilboard ve ışıklı bayram mahyasına soruşturmalar ve davalar açılmaya devam ediliyor. Kayapınar Belediyesi tarafından 2007 yılından bu yana, her bayram ve yılbaşında kentin çeşitli bölgelerine astığı Türkçe-Kürtçe ışıklı mahyalar ile halkın bayramı kutlanmaktadır. 2007 yılında bu ışıklı tabelalar nedeniyle açılan davaya bir yenisi daha ekleniyor” denildi.
 

Hüriyet
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 22:19:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?