8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

DTP'li başkanlar BDT'ye geçti

KAPATILAN DTP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI BDP'DE

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen törende, kapatılan Demokratik Toplum Parti'li (DTP) 94 belediye başkanı ve 9 il genel meclisi başkanı, Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) katıldı.

BDP Genel Başkanı Demir Çelik törende yaptığı konuşmada, değişim olması gerektiğinin hissedildiğini ancak en az kayıpla en yüksek kazancın peşinde olunduğunu söyledi. Kürtsüz ve muhatapsız bir çözüm dayatılmak istendiğini ileri süren Çelik, şöyle dedi: ''Habur Sınır Kapısı'ndan gelişler bir fırsattı ancak terörize ve manipüle edildi. Türkiye'nin batı yakasının tepkilerini almaya muhtaç bir Kürt coğrafyası gerçekliği varmış gibi. Ama unuttukları birşey var. Kürtler kana susamış veya düşmanlığa sevdalı

değiller. Kardeşleşmede inadına varız. Yeter ki dilimiz anayasal güvenceye bağlı resmi dil olsun. Kültür ve kimliğimizin anayasal güvence altına alındığı bir ülke gerçekliğiyle yaşayabilme şansını bulduğumuz anda biz herkesten çok daha bu ülkenin sevdalısı olacağız. Ülkeyi de kendimizi de ülke halklarını da değiştireceğiz. Bu biliniyor olmasına rağmen DTP kapatıldı. Bizim itirazımız bu haksızlıklaradır. Partinin kapatılmış olmasının kanuni bir gerekçesi olamaz. Kanunlarla bunu izah etmeye çalışmasınlar.

Yapmak istedikleri Kürtsüz, Kürt'ün örgütlü iradesinin olmadığı bir çözümdür. Yani Kürt örgütlü gücünün tasfiyesidir.''

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman ise, "2002 yılından bugüne kadar özgür iradesiyle 4 partiye üye olduğunu ama 3 partisinin de iradesi dışında kapatıldığını ifade ederek, "Ben inanıyorum ki halkımızın yürütmüş olduğu bu haklı mücadele sadece halkımıza değil, Türkiye halklarına barışı, özgürlüğü, eşit ve birarada yaşamı mutlaka ama mutlaka getirecektir'' dedi.

Parti sembolü olarak seçtikleri meşe ağacının uzun yaşamayı sembolize ettiğini, doğanın en direngen ve inatçı ağacı olan meşe ağacına evet dediklerini anlatan Baydemir, ''İnanıyorum ki BDP Türkiye'nin bütün deneyimlerinden hareketle 72 milyonu da kucaklayacaktır. 72 milyon rozetimiz var'' diye konuştu.

Daha sonra BDP'ye katılan belediye başkanı ve il genel meclisi üyelerine rozetleri takıldı. Törene, kapatılan DTP'de milletvekilliği düşürülen Aysel Tuğluk, 5 yıl siyasi yasak alan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak da katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 15:44:03
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 17:48:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?