7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

DÜ Hastanesi'nde bir ilk

DİYARBAKIR'DA İLK KEZ KALP DELİKLERİ AÇIK KALP AMELİYATINA GEREK KALMADAN KAPATILDI

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde ilk kez 2 hastanın kalp delikleri açık kalp ameliyatına gerek kalmadan kapatıldı.

Doğuştan ya da sonradan gelişen ve genellikle göğüs kafesi açılarak yapılan açık kalp ameliyatıyla tedavi edilen kalp delikleri Diyarbakır'da tüm dünyada popüler hale gelen 'Şemsiyeleme' yöntemi ile (açık kalp ameliyatı gibi riskli ameliyata gerek kalmadan) kapatıldı.

Türkiye'de ancak büyük illerin seçkin merkezlerinde uygulanabilen bu yöntem Diyarbakır'da ilk defa Dicle Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde uygulanmaya başladı. Kalbinde kulakçıklar arasında delik bulunan 22 ve 28 yaşındaki iki hasta Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Sıddık Ülgen başkanlığındaki ekip tarafından tedavi edidi. 'Şemsiyeleme' yönteminin uygulandığı operasyon 45 dakika sürerken her iki hasta da sağlığına kavuştu.

Antalya'da tedavi gördüğü hastanede kendisine açık kalp ameliyatı uygulanacağını, hayati tehlikesinin yüksek olduğunu ve eşinin imzası ile rızasını almaya çalıştıklarını belirten Fatma Bayancık(28), hastaneden apar topar çıktığını söyledi. Daha sonra Dicle Üniversitesi'nde kendisine yapılacak basit bir müdahale ile sağlığına kavuşturulacağı bildirilen Fatma Bayancık, geçirdiği bu operasyondan çok memnun kaldığını ve durumunun gayet iyi olduğunu ifade etti.

Spor yaparken fenalaşan ve baş ağrısı ile nefes darlığı şikayetiyle çeşitli hastaneleri gezdiğini ve farklı tanılar konularak bir sürü ilaç kullandığını bildiren 22 yaşındaki Dursun Yüzkan da en son Dicle Üniversitesi'ne gelerek kalbinin delik olduğunu öğrendiğini anlattı. Aynı zamanda Dicle Üniversitesi İnşaat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Yüzkan geçirdiği operasyonla sağlığına kavuştuğunu ve çok rahatladığını belirtti.

Konu hakkında bilgi veren Kardiyolog Prof. Dr. M. Sıddık Ülgen, Ankara, İstanbul gibi büyük merkezlerde yapılan bütün kardiyolojik tanı ve tedavi yöntemlerinin tamamının hastanelerinde uygulanmaya başladığını, kalp veya damarlarda doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan her türlü defektlerin (deliklerin) yanı sıra kalp kapakları ya da damarlarındaki daralmaların da balon ile tedavisinin yapıldığını ifade etti. Tüm bu işlemler için hastadan ayrıca bir ek ücret talep edilmediğini kaydeden Prof. Dr. Ülgen,

"Rektörümüz Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç hocamızın da talimat ve destekleriyle gerek cihaz ekipmanı ve gerekse akademik yönden daha güçlü hale gelmiş olan kardiyoloji kliniğimiz yaz ayında yeni binamıza taşınmasıyla çok daha rahat ve modern mekanlarda Diyarbakırlılara hizmet verecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2010 Perşembe 16:16:00
Güncelleme :18 Şubat 2010 Perşembe 17:06:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?