7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Dünya devinden Diyarbakır'a fabrika

Avrasya Arap Afrika Ekonomi Kalkınma Konseyi Başkanı Necati Bulak, dünya devi bir firma ile Diyarbakır'a fabrika kurmak için anlaşmak üzere olduklarını söyledi.

88 ülkede faaliyet gösteren Avrasya Arap Afrika Ekonomi Kalkınma Konseyi (EECD) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Bulak, İran Ulaştırma Bakanlığı garantisiyle özel bir bankanın ve sigorta şirketinin sigortası altında İran devletiyle 5 bin TIR anlaşmasının sağlandığını bildirdi.

Bulak, "Konuyla ilgili olarak EECD dünya devi bir firmaya Diyarbakır'a fabrika kurma şartıyla alım yapabileceğini bildirdi. Taraflar olarak mutabakata vardık" dedi.

ECCD Başkanı Bulak, detaylar ve fabrika yeri seçiminden sonra bu dünya devi firmanın CEO'ları ve yöneticilerinin Diyarbakır'a gelip fabrikanın temelini atacaklarını ve projenin detaylarının kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.
İran ile bir diğer anlaşmanın ise hac organizasyonu ile ilgili olduğunu aktaran Bulak, "EECD olarak her yıl İran'dan ortalama 1.2 milyon hacıyı Diyarbakır'da konaklatıp Suriye'ye dini turizm amaçlı seyahatler gerçekleştireceğiz. EECD olarak Rakka ve Şam'da 2 otel ve ticaret merkezi de kuracağız" diye konuştu.

Necati Bulak, Güneydoğu Anadolu'ya yönelik yatırım projelerinin yanı sıra komşu ülkelerde de birçok girişim ve anlaşmaya imza attıklarını söyledi. Son dönemlerde Suriye ve İran'da projelere imza attıklarını kaydeden Başkan Bulak, şöyle konuştu:
"EECD Lojistik Lmt. ile Diamond Building Syria, ticaret merkezini içeren moldavit projesine ortak oldu. Proje için gerekli olan 66 milyon euronun 33 milyon eurosu Diamond Building hesabına aktarıldı. Bu projeye Commerzbank aracı oldu. Diamond Building bundan sonra tüm Suriye projelerinde EECD Konseyi'nin ana şirketi olarak faaliyet gösterecek. Diamond Building şirketinin CEO'luğunu Suriye İş Kadınları Derneği Başkanı olan Dr. Klohud Kheirbek yürütüyor.

Suriye'deki ikinci bir yatırım ise enerji projesi konusunda oldu. EECD Konseyi Siemens'in yan kuruluşu olan Alterenergie adlı Alman firmasıyla Suriye'nin en büyük enerji projesine (750 milyon Euroluk) imza attı. EECD ve Al Haitham, Suriye'de ilk defa yapılacak olan Uluslararası Air Show uçak hava gösterileri fuarının da ana sponsoru oldu. İran'da da önemli anlaşmalara imza attık. EECD olarak İran'ın Meşhed kentinde Şia Lideri İmam Rıza'nın kabrinin bulunduğu ve her yıl 40 milyon kişinin ziyaret ettiği bu bölgeye 18 bin konut ve 2 bin villa projesine ortakolduk. İran Enerji Bakanlığı tarafından 4 tane solar tower siparişi alındı. Detaylar bittikten sonra imza atılacak. Mali devletiyle Afrotürk vasıtasıyla 128 milyon euroluk solar Tower anlaşması yapıldı. Türkiye'de ve bize bağlı 88 ülkedeki projelerimiz devam edecek."

Başkan Bulak, EECD olarak Brezilya'dan aldıkları 300 bin ton şekeri Dubai Merkez Bankası garantisi ve HSBC konfirmasyonu ile Dubai'ye satarak ilk ihracatlarını da gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 23:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?