7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

'Edebiyat, Dil ve Kimlik'

Şair-Yazar Bejan Matur, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda 'Edebiyat, Dil ve Kimlik' konulu bir konferans verdi.

Şair-Yazar Bejan Matur, konuşmasının başında Diyarbakır'ın kendisi için olan öneminden söz ederek, Diyarbakır'ın kendisinde oluşturduğu ilhamdan her zaman bahsettiğini ve 'İbrahim' adlı kitabının büyük bir kısmını 2008 yılında Diyarbakır'a gelerek yazdığını belirtti.

Dil ve yazmak üzerine konuşan Matur, insanın yalnız kalmadığını bilmek için yazdığını ancak yazmak için de yalnızlığa ihtiyaç olduğunu ve bunun bir paradoks olduğunu kaydetti. Sanat camiasında, ''Kadından şair olmaz'' fikrine katılmadığını ileten Matur, aksine kadından çok da sağlam bir şair olunacağını söyledi.
Şair-Yazar Bejan Matur, Diyarbakır coğrafyasından olduğunu, dolayısıyla ilhamını bu bölgeden aldığını kaydederek, bir soru üzerine hayata ve siyasete bakışının hiç değişmediğini ve bunun şiirlerinde de görülebileceğini ifade etti.

Şiirlerinde acıyı işlediğini ancak bunu arabeskleştirmeden yaptığını söyleyen Bejan Matur, acıların kıyaslanmasını doğru ve ahlaki bulmadığını bildirdi.
Kürtçe ile ilgi fikri sorulan Şair Matur, Kürtçe ile ilgili her türlü gelişmeyi olumlu karşıladığını belirterek, ''Kimlik bir psikolojidir, ne hissediyorsanız odur. Ben Türkçe düşünüyorum ve Türkçe yazıyorum ama Kürdüm'' dedi.

Yoğun ilgi gösterilen konferans, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile son buldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 17:48:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?