5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Eğitim-Sen başkanına 14 ay hapis

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı İhsan Babaoğlu, 14 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan İhsan Babaoğlu katılmadı. Dava dosyasını inceleyen mahkeme heyeti, Babaoğlu'nun, Türk Ceza Kanunu'nun ''suç ve suçluyu övme'' suçunu içeren 215. maddesinden 6 ay, ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' suçunu düzenleyen 288. maddesi uyarınca da 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık İhsan Babaoğlu'nun 21 Ocak 2006'da yaptığı basın açıklamasında, bahsi geçen suçları işlediği belirtilerek, suç konusu eylemler şöyle anlatılmıştı: 

''Sanık Babaoğlu, basın bildirisinde, Roj TV'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı'na mektup gönderen 56 belediye başkanı hakkında inceleme başlatılmasını doğru bulmadığını, bu eylemin suç sayılamayacağını belirtmiştir. Ayrıca, Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili olarak Jandarma Uzman Çavuş Tanju Çavuş'un soruşturma sırasında serbest bırakılmasının toplum vicdanını rahatsız ettiğini, bu uygulamanın düzeltilmesini ve adaletin tecelli etmesini beklediklerini ifade etmiştir. 

Bu açıklamaların, halen devam etmekte olan bu 2 dava nedeniyle herhangi bir karar verilmeden veya sonucunun ne olduğu bilinmeden yargıyı etkilemeye yönelik beyanlar olduğu değerlendirilmiştir. Sanık, aynı basın bildirisinde, terör örgütü elebaşısı lehine imza topladıkları gerekçesiyle 2 şahsın tutuklanmasını, 'bu şahısların bireysel haklarını kullanmalarının keyfi olarak engellenmesi' olarak değerlendirmiştir. Sanık bu değerlendirme ile de 'suç ve suçluyu övme' suçunu işlemiştir''.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 17:27:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?