7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Eğitim ve Siyaset Akademisi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) eşbaşkanı ve Mardin milletvekili Emine Ayna, hükümetin demokratik açılımı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yozgattaki ve Hakkari'deki anaların ağlamasını istemiyoruz" sözlerine ilişkin "Hakkari'deki anaların ağlamaması için operasyonların durması gerek. Terör ve terörist kavramları şiddetin dilinde ısrar etmek demektir" dedi.

DTP, Diyarbakır'da eğitim ve siyaset akademisi açtı. Açılışa DTP eşbaşkanı ve Mardin milletvekil Emine Ayna, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, DTP İstanbul milletvekili Sabahat Tuncel, DTP Diyarbakır il başkanı Fırat Anlı ve bir çok DTP'li katıldı. Burada bir konuşma yapan Emine Ayna, "Bugün siyaset Türkiye'de en canlı dönemini yaşıyor. Bunu iliklerimize kadar hissediyoruz. Bu siyaseti ya doğruya doğru götüreğiz. Ya da yanlışta ısrara devam edeceğiz. Biz artık doğruya ve gerçeğe kavuşmak istiyoruz. Bunun çabasını bugüne kadar gösterdik, bundan sonra da göstermek istiyoruz" dedi.

Bugün Türkiye'nin en temel sorunu olan Kürt sorununda çok ciddi tartışmalar olduğuna değinen Ayna, "Ancak tartışmalara baktığımız zaman çok da umutlanamıyoruz. Siyasi parti liderlerinin, milletvekillerinin, genel başkanlarının değerlendirmelerini dinlediğim zaman çok da umutlanamıyoruz. Biz umutlanmak istiyoruz. Başbakan 'Hakkari'deki ana ve Yozgat'taki ana da ağlamasın' dediği zaman umutlanmak istiyoruz. Yozgat'taki ana ağlamasın diye PKK ateşkes ilan etti. Şimdi de 1 Eylül'e kadar eylemsizlik kararı var. Hakkari'deki anaların ağlamaması için operasyonların durması gerek. Hakkari'deki ananın ağlamaması için bir iradeyi görmüş değiliz. Biz bu iradeyi görmek istiyoruz. 1 Eylül'e kadar zamanım var. Başbakan'dan söylediği bu cümlenin arkasında durmasını istiyoruz" dedi.

DTP eşbaşkanı Emine Ayna, "Artık Kürt sorununda terörle mücadeleye devam edeceğiz taktiği ile yaklaşmaktan vazgeçmeliler. Terörle mücadele edeceğiz demek, Kürt sorununun çözümünde şiddet politikaları ile devam edeceğiz demektir. Barışın dili gelişirse eğer Kürt sorununun çözümünde önemli adımlar atılabilir" diye konuştu.

CHP ve MHP'ye de göndermelerde bulunan Ayna, konuşmasını şöyle sürdürdü: "CHP ve MHP Kürt halkının hakları önünde üniter yapıyı engel olarak gösteriyorlar. Kürt halkı ana dilde eğitim istiyor. CHP ve MHP ana dilde eğitim üniter devlet yapısına aykırıdır diyorsa Kürt halkı üniter yapıyı engel olarak görmeye başlar, engelleri yıkmak ister. Üniter devlet yapısı içerisinde ana dilde eğitim hakkı vardır. Üniter yapı içeresinde de o ülke içerisinde yaşayan hakların kendi kendilerini eşit ve özgürce yönetebilme hakları vardır. Bunu yapabilme gücümüz de vardır.

Demokratik özerklik projemiz, bunun bir örneğidir. Bu, üniter yapıyı sarsmadan, üniter yapıyı bozmadan Türkiye'de yaşayan 20 milyon Kürdün kendini yönetebilmesinin önünü açmanın projesidir. Bunların önüne üniter yapıyı engel olarak koyarsanız Kürt halkı o zaman der ki, demek ki benim haklarımın önündeki engel budur. Bu noktaya getirmesinler. Bu algıya yol açmasınlar. Gelsinler çözümün bir parçası olsunlar, sorunun değil. Barışın bir parçası olsunlar, savaşın
değil.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 18:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?