7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Eker muhtarlarla buluştu

BAKAN EKER DİYARBAKIR'DA MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, sulama kanalları getirilmeden önce toplulaştırma yapacaklarını bildirerek, "Artık 30 sene önce yapılan hatayı yapmayacağız. Daha önce toplulaştırma çalışması yapılmadan sulama yapılmıştı. Sonuçta 41 bin hektar alan çölleşti" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Şato Park'ta 330 muhtarın katılımıyla düzenlenen kırsal kalkınma ve toplulaştırma çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda, bölgenin kalkınmasına çok önem verdiklerini belirtti. Bölgenin kalkınmasında 70-80 yıl göz ardı edilen hizmetleri, ihmal edilmiş alt ve üst yapı çalışmalarını, tarımsal projeler gibi bütün çalışmaları tamamlama konusunda kararlı olduklarını kaydeden Eker, bunun için projeler hazırladıklarını bildirdi. Diyarbakır nüfusunun büyük bir kısmının tarımdan geçindiğini ifade eden Eker, şöyle devam etti:

"Bizim tarımsal faaliyetleri daha verimli hale getirmemiz lazım. Bunun için tarımsal üretim alanlarını düzenlememiz ve alt yapı hizmetlerini hayata geçirmemiz lazım. Sulama hizmetlerini yapmamız lazım. GAP eylem planıyla birlikte bu alt yapı faaliyetlerini başlattık. Sulama ve toplululaştırma faaliyetleri, hepsi birbiriyle alakalı. Tarımda verimli bir üretim için sulama yapmamız lazım. Artık 30 sene önce yapılan hatayı yapmayacağız. Daha önce toplulaştırma çalışması yapılmadan sulama yapılmıştı. Sonuçta 41 bin hektar alan çölleşti. Bu alanlar kullanılamaz hale geldi. Sulama kanalları getirilmeden önce toplulaştırma yapacağız. Modern sulama sistemlerinin alt yapısı yapılacak. Kimsenin arazisinde eksilme yok. Karşılığında kaybettiği araziyi veriyoruz. Diğer bütün bölgelerde yaptık. Türkiye'nin kaderini değiştirecek projeler yaptık. Gayemiz araziyi çocuklarımızın da torunlarımızın da verimli kullanabilmesini sağlamak. Kafasında endişe olan varsa gidin Şanlıurfa'daki çalışmayı görün. Gördükten sonra keşke bu çalışma 10 sene önce olsaydı diyeceksiniz."

Bakan Eker, hükümetleri döneminde Diyarbakır çiftçisinin cebine nakit olarak 1 milyar 380 milyon lira destekleme parası girdiğini anlatarak, kooperatiflerden 6 bin 120 ailenin yararlandığını belirtti. Kendi dönemlerinde basınçlı sulama sistemini getirdiklerini, bunun için 23 milyon lira destek verdiklerini kaydeden Eker, kırsal kalkınma yatırımları yaptıklarını dile getirdi. Toplantıda, Diyarbakırlı çiftçilere makine ekipman desteği verdiklerini vurgulayan Eker, Diyarbakır'da Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi kurduklarını anlattı.

GAP eylem planı tamamlandığında 352 bin hektar alanın sulanacağını, sulamanın sağlıklı yapılmasının toplulaştırma çalışmasına bağlı olduğunu bildiren Eker, "Bu olmazsa sulamayı da yapamaz. 700 bin hektar alan toplulaştırılacak. GAP illerinde toplam 2 milyon hektar alan toplulaştırılacak. Toplulaştırmada en büyük sorun arazilerin çok parçalı olmasıdır" diye konuştu.

Diyarbakır'da tarım reformu bölge müdürlüğü kurulacağını bildiren Bakn Eker, Türkiye'nin her bakımdan daha müreffeh olması, demokratikleşmesi ve sivil bir anayasaya kavuşması çabası içinde olduklarını, Türkiye'yi demokratikleştireceklerini söyledi. Daha sonra Eker, muhtarlarla iftar yemeğinde bir araya geldi. İftar yemeğinin hemen ardından bir muhtar ise baygınlık geçirdi.

BAKAN EKER DİYARBAKIR'DA MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2010 Pazar 11:16:00
Güncelleme :15 Ağustos 2010 Pazar 13:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?