7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Eker'den BDP'ye sert tepki

TARIM BAKANI EKER DİYARBAKIR'DA BDP'YE YÜKLENDİ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, BDP'nin 12 Eylül'deki halk oylamasını boykot kararıyla ilgili olarak, "Demokratik bir anayasa istiyoruz diyeceksiniz ama halkın demokratik hakkını kullanmasına da engel olmaya kalkışacaksınız" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da görev yapan yerel ve ulusal basın ile birlikte iftar yemeğinde buluştu. Güneydoğu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nde gazetecilerle bir araya gelen Bakan Eker, halk oylamasında 'hayır' demenin Türkiye'nin mevcut antidemokratik Anayasa ile yola devam etmesini istemek anlamına geldiğini söyledi. Bakan Eker, "Hem irademe dokunma pankartları asacaksınız hem de halkın iradesine sadece dokunmak ile kalmayacaksınız o iradeye ipotek koyacaksınız, hatta haciz koyacaksınız. BDP'nin aslında yaptığı şey budur. Demokratik bir Anayasa istiyoruz diyeceksiniz ama halkın demokratik hakkını kullanmasına da engel olmaya çalışacaksınız. Bu da izah edilebilir bir çelişki değildir. Burada şöyle bir kurnazlık hissediyoruz. Diyarbakır için özellikle diyebilirim. 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı'nın görev süresinin kısaltılması ile ilgili, seçim şekli ile ilgili referandum yapıldı. Diyarbakır'da katılım yüzde 50'ler civarında oldu. Şehir merkezinde çok daha düşüktü. Bu zannediyorum birileri geçmişteki referandumdaki bu düşük eğilimden yola çıkıp bunu kendilerine boykot yolu ile ciro etme yoluna gidiyorlar gibi geliyor. Böyle de bir kurnazlık hissediliyor. Bazıları zannedildiği gibi demokrasinin gelişmesinden değil, antidemokratik uygulamaların sürmesinden adeta medet umuyor, onunla besleniyor. Böyle bir bariz tutum var ortada. Onun için daha büyük bir değişim 12 Eylül referandumunda 'evet' ile birlikte gelecektir. Bizim için asıl olan yüksek düzeyde bir katılım, yüksek düzeyde bir 'evet' oyunun yeni ve büyük bir anayasa değişikliğini harekete geçirecek bir çağrı olacağı anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

 

"ZOR KULLANARAK İNSANLARI SANDIK BAŞINA GİTMEKTEN MEN ETMEYE KALKIŞMAK EŞKIYALIKTIR"

Şırnak'ta vatandaşların halk oylamasını boykot etmesi için bildiriler dağıtılarak, vatandaşların tehdit edildiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Bakan Eker, devletin ilgili kurumlarının bu konuda gerekli çalışmayı yapacağını söyledi. Bakan Eker, "Zor kullanma sureti ile insanları sandık başına gitmekten men etmeye kalkışmak eşkıyalıktır. Yıllarca demokrasi talepleri ile bu milletten oy istiyorsunuz, demokratikleşme ve demokratik Anayasa talebinde bulunuyorsunuz. 'Bizim partimiz hergün

kapatılıyor, siyasi çalışma alanı bırakılmıyor' diyeceksiniz. Ondan sonra da bu memleketteki demokratik düzenlemelere karşı çıkacaksınız, insanların oy kullanmasına fırsat vermeyeceksiniz. Bu çelişki milletin gözünden kaçmıyor, millet bunu kabul etmiyor. Biz vatandaşlarımızın bu konulardaki tepkilerini çok net bir şekilde ortaya koyacaklarını biliyoruz. Bu bilgileri alıyoruz. 'Bugüne kadar dedikleriniz başkaydı, siz bugün bizden başka bir şey istiyorsunuz' diye vatandaşlar bu şekilde tepki gösteriyor.

Tedbirler alınır. Can güvenliği, sokak güvenliği de neyse bunlar hepsi sağlanır ve kim böyle bir şey yapmaya kalkarsa da şiddetli bir şekilde cezalandırılır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2010 Salı 10:11:03
Güncelleme :31 Ağustos 2010 Salı 16:23:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?