8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Ekoloji paneli düzenlendi

DİYARBAKIR'DA EKOLOJİ PANELİ DÜZENLENDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Çevre Hizmetleri Birliği (DİÇEB) ve Yerel Gündem 21 Kent Konseyi, 2-5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle 'Ekoloji Paneli' düzenledi.

Sümerpark Resepsiyon Salonu'ndaki panele, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek, DİÇEB Başkanı Metin Kılavuz, akademisyen ve konuklar katıldı. Ekoloji paneli açılış konuşmalarıyla başladı. DİÇEB Başkanı Metin Kılavuz, 2-5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle tarihi Ongözlü Köprü üzerinde basın açıklaması yaptıklarını, bir çevre yürüyüşü gerçekleştirdiklerini ve ilköğretim öğrencileriyle resim yarışması ödül töreninde buluştuklarını söyledi. Çevre, doğa olmadan insanın olmayacağını

belirten Kılavuz, çevreyi tahakküm altında alan değil çevre ile demokratik ilişkiyi esas aldıklarını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek ise 11 yıllık yerel yönetimleriyle birlikte vatandaşların kendi dilleriyle, kültürleriyle, tarihleriyle, ekolojik değerleriyle hizmet görmeye başladıklarını kaydetti. DİÇEB'i kurarak çevre ilgili bütün sorunları ve çözümleri tek çatı altında topladıklarını ifade eden İpek, alternatif ve özgün çevre politikaları oluşturmak için büyük bir çaba ortaya koyduklarını ifade etti. Türkiye'ye model olan ilk Güneş Evi'ni kurduklarını da aktaran İpek, "Güneş

Evi bugün binlerce hatta on binlerce öğrencinin, kadının ve erkeğin ziyaret ettiği alternatif enerji politikaları hakkında bilgi edindiği ve duyarlık kazandığı bir mekan işlevi görüyor" dedi.

DİSKİ'nin en önemli çalışmalarından biri olan Atık Su Arıtma Tesisi'nde yapılan arıtma ile Dicle Nehri'nin kirliliğini en aza indirmeye çalıştıklarını kaydeden İpek, Dicle Nehri'nin ekolojik sitemini koruyacak olan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin temelini yıl sonunda atacaklarını söyledi. Dicle Vadisi Projesi'nin 1. Etabı'nın geçtiğimiz günlerde temelinin atıldığına belirten İpek, "Hayata geçecek olan proje ile birlikte vadinin canlı doğası hareketlenecek, adeta bölgede kelebek etkisi yaratacaktır.

Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Fiskaya Şelalesi'nin temelini attık, 300 gün sonra içinde seyir teraslarının, olimpik havuzun, botanik parkın da bulunduğu 1. Etap tamamlanmış olacak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sevtap Yokuş, çevre hakkının tarihsel süreç içerisinde son kuşak hak olduğunu söyledi. 1789 Fransız Devrimi ile yaşam hakkı, işkence yasağı, ibadet özgürlüğü gibi bireysel hakların devletin negatif statüde kalması gereken haklar olarak güvence altına alındığını belirten Yokuş, 1848 Sanayi Devrimi ile birlikte işçi sınıfının öncülüğünde sosyal haklar kategorisinin güvence altına alındığını ifade etti. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü

Öğretim Görevlisi Prof Dr. Murat Biricik de Mezopotamya coğrafyasının zengin biyo çeşitliliğe hakim bir coğrafyaya sahip olduğunu kaydetti. Dicle Nehri'ne akan 520 kolun bulunduğunu dile getiren Biricik, barajlar nedeniyle zengin dere yataklarının kuruma noktasına geldiğini, bu nedenle birçok kuş türü ve diğer canlı türlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

DİYARBAKIR'DA EKOLOJİ PANELİ DÜZENLENDİ
DİYARBAKIR'DA EKOLOJİ PANELİ DÜZENLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2011 Pazartesi 10:33:01
Güncelleme :6 Haziran 2011 Pazartesi 15:57:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?