9
Mayıs
2024
Perşembe
DİYARBAKIR

Elektrik çarpmasını önleyen buluş

DİYARBAKIRLI ÖĞRENCİLER ELEKTRİK ÇARPMASINI ÖNLEYEN BULUŞ İCAD ETTİ

Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Öğretim Genel Müdürlüğü'nce tarafından bu yıl 6.cısı düzenlenen, Proje tabanlı beceri yarışmasında, Diyarbakır'ın Bismil Anadolu Teknik Lisesi; Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, 7387 proje arasında Türkiye 1.'si oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen, Proje tabanlı beceri yarışmasında, Bismil Bismil Anadolu Teknik Lisesi; Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, 7387 proje arasında Türkiye 1.'si oldu. Bismil Anadolu Teknik Lisesi; Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi tarafından, orta ve yüksek gerilimde çalışan teknisyen ve işçilerin yanlış hat kesiminden kaynaklanan iş kazalarını önleyen ve işçilerin güvenliğini artıran, "Uyaran-1" cihazı Türkiye birincisi seçildi.

Yaptıkları cihazla birinci gelen Bismil Anadolu Teknik Lisesi; Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencileri, Vali Yardımcısı Gökhan İkitimur ve Milli Eğitim Müdürü Zülfü Toman'la birlikte Vali Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti. Öğrenciler ziyarette yaptıkları cihazı Vali Toprak'a uygulamalı olarak gösterdi. Cihazı uygulamalı olarak gördükten sonra yakından inceleyen Vali Toprak, öğrencileri ve idarecilerini kutlayarak, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

Vali Toprak, öğrencileri yapmış olduğu icad nedeniyle tebrik ederek, "Biz ifade ediyorsak demek ki hakikatten gurur verici birşey var ortada. Bunun herkese örnek olmasını istiyoruz. Eğer iyi bir eğitim altyapısı sunabiliyorsak, çocuklarımız gençlerimiz bizi de mahçup etmeyip iyi bir başarı elde ediyorlar. Siz bir araştırma geliştirme faaliyeti yaptınız, bir buluş yaptınız. Siz bilinen bir olaya bir tedbir olmak için teknolojik bir kullanımı gerçekleştirdiniz. Dar imkanlar ile okulda bunu yaptınız, hem

sizi hem ailenizi tebrik ederim. Herkes aslında hedefi iyi koyarsa elimizden hiç birşey kaçması mümkün değil. Her iki öğrencilerimizde özel hayatta da bu işlere meraklı. Demekki çalışmalıyız ve hedefe kilitlenmeliyiz. Toplumun, insanlığın yararına, ülkemizin yararına olan konuları gündeme getirmeliyiz. Bismil'de bir talihsiz olay yaşandı, ordaki bir tedaş görevlisi elektrik çarpması sonucu hayatın kaybetti. Öğrencilerimizde bu nedenle bu işle ilgili buluş yaptılar ve seri üretim yapacak hale getirdiler. Bu

iş kazası için çok önemli. Biz biraz erken unutuyoruz, yanılıyoruz, bu nedenle sürekli eğitim ve uyarı levhası koymalıyız, bu buluşta sürekli uyarıyor" dedi.

Vali Toprak, "Uyaran-1" buluşunun biran önce üretime geçmesi gerektiğini ve bunun için ilk olarak patentinin alınacağını belirtti. Öğrenciler tarafından yapılan icad elektirk akımının olduğu yere tedbirsiz yaklaşan insanları sesli ve ışıklı bir şekilde uyarıyor.

DİYARBAKIRLI ÖĞRENCİLER ELEKTRİK ÇARPMASINI ÖNLEYEN BULUŞ İCAD ETTİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2011 Çarşamba 17:25:03
Güncelleme :13 Nisan 2011 Çarşamba 17:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?