3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

En çok şiddeti resmi nikahlı görüyor

Diyarbakır, Kadın Merkezi Danışma Derneği (KAMER) Acil Destek Hattına son 6 yıl içerisinde başvuran 2 bin 667 kadının psikolojik sorun yaşadığı tespit edildi.

Şiddet gören kadınlar üzerinde yapılan istatistik araştırmada en çok evli 20-30 yaşlardaki resmi nikahlı kadınlar baskıya maruz kalırken, 229 kadının intihar düşüncesi olduğu 537 kadının ise şiddet sonrası ölümle tehdit edildiği belirtildi.

Diyarbakır'da 2003 ve 2008 yılları arasında şiddet gören 2 bin 667 kadın üzerinde yapılan istatistik raporda çarpıcı sonuçlar çıktı. Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (KAMER) tarafından hazırlanan raporda bölgede bir çok kadının halen desteği ihtiyaç duyduğu vurgusu yapıldı. Kadınlar ile yüz yüze yapılan görüşme sonrası şiddet gören vakalara (KAMER)'de görevli konusunda uzman kişilerce psikolojik, hukuksal ve iş danışmanlığı desteği sunulurken şiddet türlerine göre yapılan değerlendirmede bir kadının aynı anda birçok şiddet türünü yaşadığı tespit edildi. 2 Bin 667 kadının tümü psikolojik sorun yaşarken, kadınlar en çok sözel, fiziksel, cinsel, ve ekonomik sorunla karşı karşıya kalırken 340 kadına ise tecavüz edildiği öğrenildi.

RESMİ NİKAHLI KADINLAR DAHA ÇOK ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Uzun bir çalışma sonrası hazırlanan raporda kadınların yüzde 43,4'ü 20-30'lu yaşlarda şiddete maruz kalırken 12 ile 19 yaş arasında şiddet gören genç kızların oranı ise 6,7 olduğu ifade edildi. Yine istatistik araştırmasında şiddet gören 2 bin 667 kadının bin 482'sinin resmi nikahlı olması dikkat çekerken, yüzde 55,9 ile görücü usulü ile evlenen çiftlerin daha çok problem yaşadığı öğrenildi.

OKUYAN KADIN DA DAYAK YİYİYOR

Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (KAMER)'nin şiddet gören kadınlar üzerinde yapılan çarpıcı araştırmada 21 kadının berdel, 33 kadının, 4 kadın beşik kertmesi 1 kadın ise kayın evliliği yaptığı belirtildi. Araştırmada kız çocukların küçük yaşta evlendirildiği evliliklerin yüzde 70'nin 11- ile 20 yaş arasında halen yapılıyor. Şiddet gören kadınların durumuna bakıldığında ise yüzde 27,2 ile okur yazar bilmeyenler oluştururken, yüzde 24,4'ü lise, yüzde 22,8'i ilkokul, yüzde 6,6'sını ise üniversite mezunları oluşturuyor.

ÖLÜM TEHDİDİ DEVAM EDİYOR

Diyarbakır'da şiddet gören 2 bin 667 kadından bin 249'unu kiracı kadınlar oluştururken kadınların yüzde 8,6'sının intihar düşüncesi içinde olduğu yüzde 20,1'in ise şiddet sonrası ölümle tehdit edildiğini beyan etti. KAMER'e başvuran 2 bin 667 kadından 786'sına hukuki danışmanlık, 833 kadına iş danışmanlığı, 190 kadına sığınma desteği ve 138 kadına ise ücretsiz sağlık desteği sunuldu.

13-34 YAŞ ARASI TÜM KADINLAR BİRER KURBAN ADAYI

Doğu ve Güneydoğu'da töre ve namus cinayetleri üzerinde hazırladığı raporlarla tüm dünyada ilgi uyandıran Kadın Merkezi Danışma Derneği (KAMER) Başkanı Nebahat Akkoç; mevcut yasaların yetersiz olduğunu söyledi. Yasaların caydırıcı olmadığını vurgulayan Akkoç "Bölgemizde maalesef halen kadınlara yönelik şiddet var olmaktadır. Mevcut yasalardaki cezai yaptırımlar caydırıcı olmadığı için şiddet baba, ağabey ve eşleri tarafından kadınlara uygulanmaktadır. Biz artık bu çağda kadınlara yönelik yapılan şiddetin son bulmasını istiyoruz. Bunun için bölgede ciddi anlamda örgütlendik. Bir çok konuda kadınları eğitiyoruz. Erkeklerinde artık kadınlara gerekli hassasiyeti göstermesini istiyoruz. Halen yöremizde namus ve töre cinayetleri adına cinayetlerin işlenmesini çağ dışı olarak görüyoruz" diye konuştu.

2003 yılında buyana namus adına işlenen cinayetlerle ilgili projeler geliştirip öldürülme ihtimali olan kadınlara ulaşıp onların hayatlarını güvence altına aldıklarını ifade eden KAMER Başkanı Nebahat Akkoç; "Namus adına işlenen cinayetler sadece Kürtler, Müslümanlar, başka etnik gruplarla ya da inanç gruplarına ait değil, 13-34 yaş arasındaki tüm kadınlar namus adına işlenecek bir cinayetin kurbanı olabilir.Ekonomi düzeyi ile namus adına işlenen cinayetler arasında bir bağlantı kurulmuyor. Cinayetlerin yoksul olmakla ilgisi yok. Bu kadar yaygın olan bir sorunun çözümü için geniş çaplı bir örgütlenmeyle il, ilçe köy demeden kadınlara ulaşabilmenin yöntemlerini ve koşullarını yaratmak gerekiyor.

HER YÜZ KİŞİDEN 37'Sİ NAMUS CİNAYETLERİNİ DESTEKLİYOR

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır'ın başkanlığında, bir süre önce Güneydoğu Anadolu'da yapılan 'Namus Cinayetleri Anketi'ne katılanların yüzde 37.4'ü, namus cinayetinden yana olduğunu söyledi. Anket, Güneydoğu genelinde 430 kişiyle yapıldı. Ankete katılanların yüzde 78'i erkek, yüzde 22'si ise kadındı. Ankette, 'Bir başkasıyla evlilik dışı ilişkide bulunan bir kadın söz konusu. Bu kadına ceza verilmeli mi? 'Evet' ise verilmesi gereken ceza nedir? diye soruldu. 'Ne ceza verilmeli?' sorusuna, ankete katılanların yüzde 37.4'ü 'Öldürülmeli' yanıtını verdi. Ankete katılanların yüzde 16'sı cezalandırılmaması gerektiğini söylerken, Yüzde 25'i medeni bir şekilde boşanmayı, yüzde 21.6'sı da değişik bir cezalandırma yöntemi önerdi. Bunlar arasında, kulak kesme, burun kesme ve saç kazıma gibi fikirler dile getirildi. 'Cezasını kim vermeli?' sorusunu ise ankete katılanların yüzde 64'ü 'kocası vermeli' diye yanıtlamıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 13:27:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?